Småländska eltrucken lika snabb som en dieseltruck

2016-12-16 06:00  

Alla komponenter tillverkas inom tio mils radie från Ljungby, och prestandan ska vara fullt jämförbar med en dieseltruck.

För två år sedan började de från scratch. Nu har innovatörerna bakom Merlinum Forklifts lanserat sin första eldrivna gaffeltruck, och alla komponenter tillverkas inom tio mils radie från småländska Ljungby.

Merlinum Forklifts startades för två år sedan av sex personer med olika sorters bakgrund hos svenska tillverkare som Svetruck och Kalmar Global. Nu har de lanserat sin första demotruck och tecknat återförsäljaravtal med sälj- och uthyrningsbolaget Brubakken.

– Det kommer flera modeller längre fram. Varje truck ska specialutformas efter kundens önskemål, säger Carl-Olof Eckerblom, delägare i Merlinum.

Två eldrivna pumpmotorer ger sex till nio tons lyftkapacitet. Maximal lyfthöjd är sex meter. Dubbla drivmotorer på 16 kilowatt vardera ska ge samma prestanda som den hos en dieseldriven truck.

– Ofta är ju eltruckar lite slöare, men vi har uppnått en maxhastighet på 23 kilometer i timmen, samma som hos en dieseltruck. Samtidigt som den här trucken är mångsidigare eftersom eltruckar funkar lika bra inomhus som utomhus, säger Carl-Olof Eckerblom.

Batterierna kommer från Exide Technologies (gamla Tudor). Med 3,5 tons vikt och placerat i bakänden, fungerar batteripacket även som motvikt. Standard är blybatterier på 1 550 amperetimmar, men snabbladdningsbara litiumjonbatterier finns som tillval.

– Vid normal drift kan du klara ett arbetspass på en laddning. Man kan också lyfta ut batterierna med en annan truck eller med en travers, och byta dem mot ett färdigladdat pack, exempelvis när man jobbar tvåskift, säger Carl-Olof Eckerblom.

Merlinum Forklift sköter alla ritningar och konstruktioner på plats i Ljungby, och komponenterna tillverkas av leverantörer inom tio mils radie.

– Vi har lagt ner en hel del jobb på att hitta de rätta lokala leverantörerna, men det finns mycket kompetens här i Småland och Kronoberg, säger Carl-Olof Eckerblom.

Tommy Harnesk

Mer om: Gaffeltruck

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt