SJ lättar på restriktionerna – fler ska kunna resa i sommar

2020-06-10 13:16  
SJ gör nu ändringar inför sommarens resande. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Från och med den 1 juli lättar SJ på sina bokningsrestriktioner. Två personer som inte tillhör samma ressällskap då kan hamna bredvid varandra – till skillnad från nu.

Representanter för SJ och Folkhälsomyndigheten träffades förra veckan efter att myndigheten valt att lätta på reserestriktionerna så att symtomfria människor kan resa inom Sverige från och med den 13 juni.

SJ gör därför vissa ändringar när det gäller bokningar med tåg. Tidigare under coronapandemin har tågen körts med maximalt 50 procents beläggning.

– Vi har tittat på hur vi ska kunna erbjuda fler att kunna resa i sommar och hur vi går praktiskt tillväga. Vi har diskuterat med Folkhälsomyndigheten hur man ska sitta och vad som är säkert och tryggt resande, säger Mats Almgren, kommunikations- och försäljningsdirektör vid SJ, till TT.

Ett mellanting

Förändringen blir enligt SJ ett mellanting av den nuvarande situationen och hur det ser ut i ett normalläge.

– Vi kommer inte fylla tågen till bredden. Någon exakt procentsats som kommer att vara blockerade säten kan vi inte säga i dagsläget, men planen är att man inte sitter på varandra utan en viss utglesningsfaktor.

Läs mer: Här blir man först med att testa förarlösa regionaltåg

Betyder det att två för varandra okända personer kan hamna bredvid varandra?

– Ja, det kan bli så, men skulle du göra det så ska det finnas ett visst antal lediga säten så man kan flytta på sig.

Men det låter ju som hela havet stormar ombord på era tåg?

– Nej, det kommer det inte att bli, det ska vi se till. Vi gör vad vi kan men den enskilde resenären har ett stort ansvar att bara resa om man är symptomfri.

Ändrar inte avbokningsregler

Det har också talats om att SJ skulle återgå till tidigare avbokningsregler. Man väljer nu att inte göra någon ändring utan behåller de nuvarande, generösare reglerna, bland annat fri uppgradering av ombokningsbar biljett till och med augusti.

– Får du symptom efter att du bokat din biljett ska du kunna boka av den kostnadsfritt, säger Mats Almgren.

Läs mer: Mariestad siktar på ett lokalt bränslecellståg 2024

Hur sommaren nu kommer att utveckla sig rent bokningsmässigt är svårt att avgöra även om man nu de senaste dagarna sett en viss förändring, påpekar Mats Almgren.

– Vi kommer från väldigt låga nivåer, försäljningen dök 80-90 procent från ordinarie nivåer och nu är vi uppe på 40-50 procent. Vi är fortfarande långt under normalläge. Det är fritidsresenärer som åker och de bokar tämligen sent.

Tobias Österberg/TT

Mer om: Coronaviruset SJ

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt