Ryssland väcker Sovjets svävande jättar till liv

2018-08-03 08:44  
Foto: Alekseyev Central Hydrofoil Design Bureau

De liknar flygplan men bygger på en helt annan teknik. Nu har Ryssland börjat konstruera ”Orlan” – nästa generations markeffektfarkost, som kommer få missiler.

Markeffektfarkoster flyger strax över vattenytan på den luftkudde som bildas mellan vingarna och vattnet. Sovjet byggde ett mindre antal med målet att snabbt kunna förflytta trupp över Kaspiska- och Svarta havet, samt längst floder.

Ett exempel var modellen A-90 Orlyonok som kunde lasta 28 ton och toppade 400 km/h. Störst var dock ”det kaspiska sjömonstret” – en bjässe på 400 ton som byggdes för att avfyra robotar.

Läs mer: Rysk militär: Framtidens vapen ska bygga på nya principer

Redan för sex år sedan började ryska myndigheter prata om att återuppliva markeffektfarkosterna som koncept, bland annat för övervakning av sjöfartsleder i Arktis. Nu ritar Alekseyev Central Hydrofoil Design Bureau i Nizhniy Novgorod på nästa generation – och nya ”Orlan” sägs vara inspirerad av det sovjetiska monstret.

– Forskning och utveckling av farkosten har inkluderats i det statliga rustningsprogrammet för 2018-2027. Som en del i detta kommer en prototyp byggas, och den ska utrustas med missiler, säger Rysslands vice premiärminister Yuri Borisov till TASS.

Läs mer: Ryska tåg slutar följa sovjetisk klockregel

Enligt nyhetsbyrån ska Orlan stå färdig för leverans 2027. Prestanda har inte avslöjats, men en rysk militär källa uppger till TASS att han förväntar sig en lastkapacitet på 300 ton. Uppdraget kommer bland annat bli att skydda landets norra sjöfartsleder, Kaspiska havet, Svarta havet och Barents hav – samt Ochotska havet, som är en del av Stilla havet. Utöver övervakning ska farkostens bidra vid eftersök av nödställda till havs.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt