Kaspiska monster bevakar rysk gräns

2012-01-31 13:05  
Det är det kaspiska sjömonstret, Orlyonok, som kustbevakningen åter intresserar sig för.

Ryska kustbevakningen överväger att bygga markeffektfarkoster, ekranoplan, som övervakningsfarkoster utmed ryska gränsen.

Markeffektfarkoster av olika slag användes av den forna sovjetiska krigsmakten för att snabbt kunna förflytta utrustning och trupper över Kaspiska havet, Svarta havet och utmed floder.

Farkosterna flyger strax över marken tack vare en luftkudde som bildas mellan vingar och mark.

En modell som byggdes i ett fåtal exemplar var A-90 Orlyonok, som kustbevakningen nu åter intresserar sig för. Denna farkost hade en toppfart på 400 km/h och kunde lasta 28 ton. En farkost på 400 ton avsedd för att avfyra robotar byggdes också. Det kallades i väst för det kaspiska sjömonstret.

Kustbevakningen vill bygga ett centrum för ekranoplan vid det nu nedlagda Avangardvarvet i staden Petrozavodsk, rapporterar nyhetstjänsten Ria Novosti.

Markeffektfarkosterna skulle enligt ryska kustbevakningen kunna bli effektiva vid övervakning av sjöfartsleder i Arktis och utmed långa ryska floder.

Håkan Abrahamson

Mer om: Flygplan Flyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt