Rysk militär: Framtidens vapen ska bygga på nya principer

2018-07-25 09:29  

En högt uppsatt rysk militär hävdar att landets framtida vapensystem ska utvecklas inom helt nya teknikområden. Tekniken sägs omfatta allt från mikrovågor till akustiska vapen – och elektromagnetiska bomber.

Under 10-talet har den ryska krigsmakten lanserat en rad nya vapensystem, och en nog så viktig del i upprustningen är att sprida budskapet till konkurrerande arméer om att ny teknik är under utrullning.

Sergej Majev var tidigare chef vid det ryska försvarsministeriets avdelning för stridsfordon. För den statliga nyhetsbyrån Tass har han givit en inblick i landets nuvarande och framtida vapenprogram.

– För närvarande är många nya prototyper inne i slutfasen av sin utveckling, säger Sergej Majev till Tass.

Utvecklar vapen med hjälp av nya teknikområden

Ett första smakprov på den nya generationen av stridsfordon gavs redan 2015. I samband med Segerparaden visades dels Kurganets-25, en modulär plattform som bland annat ska agera trupptransport – samt amfibiefordonet Bumerang. Den viktigaste pjäsen i paraden var dock landets nya stridsvagn T-14 Armata.

Enligt Sergej Majev förväntas de tre plattformarna ha en tjänstgöringstid på 25-30 år, men därefter räknar ryssarna med att teknikutvecklingen kommer ta ett rejält kliv.

– De förväntas ersättas av en typ av beväpning som är baserad på nya fysiska principer, säger Sergej Majev.

Läs mer: Länderna har redan vapen som ska slå ut USA:s satelliter

Det handlar dels om en robotiserade fordon och vapensystem, men enligt Tass omfattar formuleringen ”nya fysiska principer” allt från mikrovågor och akustiska vapen till laser och elektromagnetiska bomber. Det nya är att dra nytta av utveckling inom teknikområden som vanligtvis inte har använts för militära ändamål.

I mars visade Kreml en film med vad som tycks vara en lastbilsmonterad laser – ryska presidenten Vladimir Putin ville dock inte avslöja några detaljer om vapnet i samband med presentationen.

T-14 Armata ett exempel på en ny generations vapen

Men redan de senaste vapensystemen visar på nya tankebanor – exempelvis innebär T-14 Armata ett rejält avsteg från den traditionella ryska tanksfilosofin. För första gången har mycket fokus lagts på besättningens överlevnad. De tre personerna sitter i fören på fordonet i en skyddskapsel vars tjocklek motsvarar 900 mm RHA-pansar.

Det aktiva skyddssystemet Afghanit använder mikrovågsradar för att identifiera inkommande projektiler och slår sedan ut dessa med olika motmedel. Systemet ska i dag klara av projektiler som färdas i upp till mach 5, men den ryska framtidsprognosen är att kapaciteten ska kunna utökas till mach 8,8.

Tornet är obemannat och man förlitar sig tungt på sensorer. Dagtid kan de optiska sensorerna se andra stridsvagnar på över fem kilometers håll – och kvällstid har värmekamerorna en räckvidd på minst 3,5 km avstånd. 125 mm-kanonen kan även skjuta målsökande missiler.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer