Fordon

Robotbåt kontrollerar havsbottnen vid Vattenfalls vindkraftparker

Obemannad båt undersöker havsbotten.

”Flytande drönare” har skickats ut till Vattenfalls havsbaserade vindkraftparker i Sverige, Danmark och Storbritannien. Uppdrag: att undersöka havsbotten kring fundament, stödben och kablar.

Publicerad

I vindkraftparker ute till havs måste havsbotten kontrolleras med jämna mellanrum. Man behöver exempelvis undersöka hur det ser ut runt vindkraftverkens fundament och transformatorstationernas stödben, och upptäcka om kablarnas nedgrävningsdjup har förändrats. Botten undersöks även när så kallade jack-up-fartyg ska användas vid reparation och underhåll. Sådana fartyg ställer fyra ben på havsbotten för att höja skrovet ovanför vågorna så att man kan arbeta stabilt. 

Traditionellt har bottenkontrollerna gjorts med hjälp av bemannade undersökningsfartyg. Men Vattenfall har under sommaren och hösten istället skickat ut små obemannade ytfarkoster som styrs av en operatör som sitter på land i en driftcentral. De ”flytande drönarna” har granskat havsbottnar i företagets vindkraftparker vid Lillgrund i Sverige, Horns Rev 1, Horns Rev 3 och Kriegers Flak i Danmark samt Thanet i Storbritannien.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här