Fordon

Robotbåt kontrollerar havsbottnen vid Vattenfalls vindkraftparker

Obemannad båt undersöker havsbotten.
Obemannad båt undersöker havsbotten.

”Flytande drönare” har skickats ut till Vattenfalls havsbaserade vindkraftparker i Sverige, Danmark och Storbritannien. Uppdrag: att undersöka havsbotten kring fundament, stödben och kablar.

Publicerad

I vindkraftparker ute till havs måste havsbotten kontrolleras med jämna mellanrum. Man behöver exempelvis undersöka hur det ser ut runt vindkraftverkens fundament och transformatorstationernas stödben, och upptäcka om kablarnas nedgrävningsdjup har förändrats. Botten undersöks även när så kallade jack-up-fartyg ska användas vid reparation och underhåll. Sådana fartyg ställer fyra ben på havsbotten för att höja skrovet ovanför vågorna så att man kan arbeta stabilt. 

Traditionellt har bottenkontrollerna gjorts med hjälp av bemannade undersökningsfartyg. Men Vattenfall har under sommaren och hösten istället skickat ut små obemannade ytfarkoster som styrs av en operatör som sitter på land i en driftcentral. De ”flytande drönarna” har granskat havsbottnar i företagets vindkraftparker vid Lillgrund i Sverige, Horns Rev 1, Horns Rev 3 och Kriegers Flak i Danmark samt Thanet i Storbritannien.

Vattenfall: Ser fördelar

Resultaten blev goda, enligt Vattenfall som ser fördelar både ur klimat- och säkerhetssynpunkt jämfört med de vanliga undersökningsfartygen. Bränsleanvändningen minskar med upp till 90 procent, och personalen behöver inte arbeta ute till havs med de risker det medför.  

– Det här är första gången vi använder obemannade båtar, men det kommer att bli många flera gånger, säger Rasmus Juncher, som är senior geofysiker på Vattenfall, i ett uttalande. 

De obemannade båtarna kallas USV:er, uncrewed surface vessel. De är 4,5 meter långa och kommer från Xocean, ett nordirländskt företag som erbjuder havsdatainsamling för olika ändamål. Farkosterna gör 4 knop och drivs av solceller och litiumjonbatterier såväl som en liten dieselgenerator.