Fordon

Raketsteg faller okontrollerat mot jorden – oklart var den slår ner

Den kinesiska raketens 30 meter långa huvudsteg än sju gånger större än det andra steget hos Falcon 9-raketen. Foto: CCTV

Kinas raketsteg kan snart göra ett okontrollerat återinträde, efter en miss. Med en vikt på 21 ton tros delar krascha med dödlig fart. En rad tätbefolkade områden pekas ut som potentiella nedslagsplatser.

Publicerad

Det var i mars som Kina visade upp huvudmodulen till landets blivande rymdstation, som är tänkt att stå färdig nästa år. Tianhe utgörs av tre delar, och modulen är 16,6 x 4,2 meter, med en vikt på 20 ton.

Den 29 april sköts modulen upp i låg omloppsbana med Kinas raket Long March 5B, och tyvärr råkade även ett raketsteg lägga sig i en omloppsbana – en längd på 30 meter och en vikt på 21 ton innebär att landet nu har skapat bland det största okontrollerade återinträdet i rymdkapplöpningens historia. Det rapporterar Interesting Engineering.

Huvudsteget än sju gånger större än det andra steget hos Falcon 9-raketen. Under tisdagen färdades delen på drygt 300 kilometers höjd i 27 600 km/h, och avverkade då ett varv runt jorden var 90:e minut.

Vid den föregående uppskjutningen av en Long March 5B så slutade det med att raketen regnade långa metalldelar över Elfenbenskusten, som skadade ett antal byggnader, rapporterar the Guardian, som intervjuat astrofysikern Jonathan McDowell. Lyckligtvis träffades inga människor av rymdskrotet.

Enligt ESS beräkningar kommer den sannolikt att inleda sin dykning mot jorden på kvällen den 9 maj – den europeiska rymdmyndigheten lämnar dock utrymme för en hel dags felmarginal. Space News rapporterar att buden kring var steget kan landa är så spridda som delstaten New York, Madrid eller Peking, till en nedslagsplats så långt söderut som Nya Zealand eller södra Chile.

Hur mycket material är det då som kan överleva ner till jordytan? Holger Krag som är chef för ESA:s Space Safety Office konstaterar att det är svårt att svara på utan kännedom om konstruktionen, men en tumregel är att mellan 20 till 40 procent av den torra massan når marken. Då handlar det främst om delar av rostfritt stål och titan – som tankar och motorer. Och de slår då ner med en dödlig hastighet.