Kina visar modulen till sin rymdstation

2021-03-09 11:55  
Det är i den 16,6 meter långa huvudmodulen som astronauterna ska bo och arbeta. Foto: China Daily

Tiangongs massa kommer att motsvara en femtedel av ISS. Rymdstationen ska vara operativ redan nästa år, och nu visar Kina upp huvudmodulen på 20 ton.

Kina deltar till fullo i rymdkapplöpningen. Att man lyckades landa en sond på månen och i år placerade Tianwen-1 i omloppsbana runt Mars är stora framgångar. Men det mest ambitiösa projektet är i dagsläget landets planerade rymdstation, vars namn Tiangong betyder ”det himmelska palatset.”

Nu har China National Space Agency visat upp rymdstationens huvudmodul, som i sin tur har fått namnet Tianhe – ”himmelsk harmoni”. Det skriver China Daily. Det är här som astronauterna ska bo och arbeta. Enheten, som består av tre delar, är totalt 16,6 meter lång, har en diameter på 4,2 meter och väger 20 ton.

Tiangong ska klara 15 år

Innan juni är över ska huvudmodulen ha skjutits upp i låg omloppsbana med hjälp av landets tunga raket Long March-5B Y2. Utöver den centrala delen kommer rymdstationen att utgöras av två vidhängande rymdlaboratorier. Den totala vikten för konstruktionen landar på mer än 90 ton, vilket innebär att Tiangongs massa motsvarar cirka en femtedel av ISS. Det rapporterar Engineering and Technology.  

Uppskjutningen blir det första av elva planerade rymduppdrag för Kina.

Tiangong ska vara operativ från och med 2022, och beräknas ha en livslängd på 15 år. CNSA har redan presenterat de tolv astronauter som man har plockat ut för uppdraget, och rymdstationens huvudmodul har plats för upp till tre av dem i taget – med sex månader som en övre tidsgräns.

John Edgren

Mer om: Kina Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer