Poseidon spanar efter planet

2014-03-25 14:45  

Boeings P-8 Poseidon togs i bruk av den amerikanska marinen i november förra året. Nu används flygplanet i sökandet efter MH 370.

P-8A Poseidon är speciellt framtaget för att övervaka och spana över havs-, kust- och landområden. Det är utrustat för ubåtsjakt och underrättelseinhämtning. En nyutvecklad yt- och markspaningsradar av typen AN/APY-10 från Raytheon är monterad i nosen på flygplanet.

Vid sidan om det är Poseidon utrustat med avancerad optik för ytspaning. Enligt uppgifter från amerikanska Business Insider, som kartlagt flygplanet, kan dess radar och kameror nå cirka 25 kilometer då flygplanet opererar på 100 meters höjd.

I sammanhanget nämns också att Poseidon har utplacerbara bojar som används för akustisk spaning. Metoden används för att upptäcka undervattensfarkoster och vrak.

Under spaningen efter det försvunna flygplanet MH 370 från Malaysia Airlines har den amerikanska marinens P-8 flugit på cirka 1 500 meters höjd i hastigheter på mellan 250 och 270 knop. Flygplanets maxhastighet är 490 knop.

Poseidon, byggt på Boeings klassiska 737-modell, är också är utrustat med bomber och missiler. Det ska ersätta den amerikanska marinens ubåtsjaktflygplan, P-3 Orion.

Källa: Business Insider, Raytheon och US Navy.

Olle Nygårds

Mer om: Boeing

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt