Fordon

Porsche: ”Kina kommer driva på framtidens elbilar”

Den nya kommande elbilen Taycan från Porsche. Foto: Porsche
Den nya kommande elbilen Taycan från Porsche. Foto: Porsche

Här är deras snittägare bara 36 år – och andelen kvinnliga köpare mer än dubbelt så stor som i USA. Nu tror Porschechefen att de teknikhungriga kineserna kommer driva på utvecklingen av framtidens elbilar.

Publicerad

Porsche har planerade investeringar på mer än 61 miljarder kronor i elbilsteknik, och en viktig del i satsningen är att tillfredsställa de unga kunderna i Kina. För tredje året i rad är diktaturen företagets enskilt största marknad, och många kineser har redan skrivit upp sig på väntelistan för att få köpa Porsches första rena elbil – Taycan. I Shanghai avslöjade Jens Puttfarcken, vd för Porsche China, hur viktig företaget anser att den unga bilköparnationen är.

– Jag tycker att alla borde inse styrkan hos den kinesiska marknaden. I flera år har Kina varit den största individuella marknaden för Porsche. Och om man tittar framåt så tror jag att Kina kommer vara det land som driver på elbilsmarknaden, säger Jens Puttfarcken till Scmp.com.

En unik faktor är att marknaden har Porsches yngsta köpare, med ett ägarsnitt på 36 år – att jämföra med 53 år för Tyskland och 52 år för USA. Därför satsar företaget på allt från pop up-event i gallerior till Porsche Experience Center, där fansen i alla åldrar kan njuta av bilarna utan att äga dem.

– Den här mycket lägre åldern innebär att man också är mycket mer orienterad mot framtidstekniker, uppkoppling och digitalisering, säger Jens Puttfarcken.

Kinesiska köpare ställer fler frågor kring teknik än vad man gör i Europa och USA. Även en god uppkoppling mot sociala media är viktigare för kundgruppen än på andra marknader. Därför ska Porsche även inrätta ett innovationslaboratorium i Shanghai, och med hjälp av lokala uppstartsföretag utveckla nya tekniklösningar som är specifika för Kina. En annan udda faktor är att företaget har en mycket högre andel kvinnliga köpare i landet än på andra marknader.

– Kina är en könsbalanserad Porschemarknad. Av Porscheägarna i Kina är 47 procent kvinnor, följda av Ryssland på 33 procent – och i USA ligger siffran på 22 procent, säger Jens Puttfarcken.