Ford miljardsatsar på självkörande fordon

2018-07-26 08:55  
Foto: Ford

Nu meddelar tillverkaren att man startar dotterbolaget Ford Autonomous Vehicles LLC. Fram till 2023 kommer biljätten plöja ned 35 miljarder kr i sina självkörande fordon.

Under våren flaggade Ford för att man kommer utplåna större delen av sitt amerikanska modellprogram. Företaget tänker satsa på två saker: ”trucks” och rena elbilar. År 2020 ska nära 90 procent av Ford portfolio utgöras av pickups, fritids- och arbetsfordon. På grund av en sjunkande efterfrågan bland konsumenterna och minskande förtjänster kommer företaget inte investera i nästa generations Ford-sedaner för Nordamerika. De enda överlevarna blir Focus samt sportbilen Mustang. 

Nu går dock Ford ut med en massiv satsning på autonoma fordon. Biljätten startar Ford Autonomous Vehicles LLC – och fram till 2023 har man för avsikt att investera 35 miljarder kronor i det nya dotterbolaget. Ford hävdar att man även kommer fokusera på ”en fördjupad produktkatalog”.

– Ford har gjort fantastiska framsteg kring den självkörande värdekedjan – från teknikutveckling, till innovativa företagsmodeller och användarupplevelse. Nu är den rätta tiden för att konsolidera vår autonoma plattform till ett team för att på bästa sätt positionera sig inför de framtida affärsmöjligheterna, säger Jim Hackett, vd för Ford Motor Company i ett uttalande på hemsidan.

Vd för det nya bolaget blir Sherif Marakby, som för närvarande är vice president på Ford. På hans axlar vilar ansvaret för att uppfylla Fords löfte om en storskalig sjösättning av självkörande bilar till 2021.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt