Fordon
Planen redan i luften
Klockan fyra i morse kunde bekämpningen av skogsbranden i Västmanland komma igång från luften. Först med helikoptrar och sedan med de inhyrda specialplanen.
Det senaste dygnet har det funnits en ljusning i kampen mot branden i Västmanland. Begränsningslinjer finns runt hela området och ytan där det brinner har krympt. Inför natten var branden ännu inte under kontroll, men läget beskrivs som mer gynnsamt än tidigare.
– Vi har gjort vissa överflygningar här på kvällen och det ser hyfsat ut. Det brinner knappt med öppen låga någonstans, men ryker mycket, sade räddningsledare Lars-Göran Uddholm sent i går kväll.
Inte bara förstärkning från övriga landet utan även de franska och italienska specialplanen finns nu på plats. Vädret och den dåliga sikten grusade förhoppningarna om en tidig flyginsats under gårdagen. Men vid 17-tiden kunde de första planen lyfta och till sist påbörja sina stora vattenbombningar. I drygt två timmar hann planen arbeta innan de avbröts av mörkret.
Elden är inte längre ett hot mot Norberg. Gammelby, i brandområdets västra del, evakuerades tidigare men det är nu - på vissa villkor - tillåtet att återvända. Samtidigt manar länsstyrelsen: "Har du möjlighet så stanna borta".
Hur många byggnader som eldhärjats är oklart. Men en gård i Svartvik, i närheten av sjön Snyten, uppges ha drabbats hårt av branden.
Vid fyratiden i morse drog helikoptrarna igång släckningsarbetet från luften igen. Vid sjutiden hade även två av vattenbombarplanen lyft och de två sista planen ska skickas upp vid tiotiden, enligt Niklas Ekstrand, luftsamordnare på Försvarsmakten.
Dagens förutsättningar beskrivs som gynnsamma.
– I dag är väderläget ett helt annat än i går och vi förväntar oss att de ska kunna jobba de 14 timmar som är planerade, säger Ekstrand.
Vattenbombarna koncentrerar sig inledningsvis på det nordöstra hörnet av brandområdet.
– Planen ska få ett större område i dag där de kan arbeta fritt och det är den del av området där räddningsledaren bedömer läget som mest kritiskt, säger Ekstrand.
Räddningsledningen hoppas också under dagen på att, med hjälp av helikopter, få en bättre överblick på de skador branden orsakat.
– Det är en av de viktiga uppgifterna för flyget att se skadeverkningarna, både på marken och på byggnader, säger Marcus Johansson, pressinformatör på länsstyrelsen.