Oljejätten: Elbilar kan knocka oss

2016-10-21 11:35  
Foto: TT

Den växande elbilismen håller på att skjuta oljebranschen i sank. Inom fem år inleds oljeerans fall, spår norska bjässen Statoil.

– Från och med då kommer vi att se en krympande oljeindustri, sade koncernchefen Eldar Sætre enligt medier på plats vid konferensen Oil & Money i London i veckan.

Sætre bygger resonemanget på att transportsektorn förbrukar över hälften av världens olja, men att batteridrift och annan elektrifiering nu är i full gång.

Elbilar håller på att slå igenom över hela världen, elmopeder finns redan i hundratals miljoner exemplar på Kinas gator, elfärjor kör exempelvis Stockholm – till och med eldrivna helikoptrar är på gång.

Läs mer:

Läs mer: Snart två miljoner laddbara bilar

Hur snabb övergången till avgasfritt kan bli är expertisen dock oenig om, rapporterar webbplatsen Climate Change News.

– Det här ritar inte om spelplanen de närmaste 20 åren, oavsett hur starkt elbilarna går, ska oljebolaget BP:s chefekonom Spencer Dale ha fnyst tidigare i oktober.

Mer om: Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt