Fordon

Ny stor Cadillac siktar på Kina

Cadillac CT6, en ny stor lyxbil som GM hoppas ska sälja bra i Kina. Foto: GM
Cadillac CT6, en ny stor lyxbil som GM hoppas ska sälja bra i Kina. Foto: GM

Cadillac CT6 är en stor bil med gott om plats i baksätet, något den kinesiska bilpubliken gillar.

Publicerad

Med längden 5182 mm och gott om plats i baksätet, som bjuder på massage, riktar sig GM mot främst den kinesiska publiken när lyxmodellen CT6 premiärvisas.

Den ska ta upp kampen mot BMWs 7-serie och Mercedes S-klass, kanske även med modeller från Lexus, Lincoln och Jaguar.

Även om kinesiska lyxbilsköpare hellre blir körda och därför föredrar att sitta i baksätet, lovar Cadillac körglädje på marknader som USA och Europa.

Någon V8 erbjuds inte, däremot en ny 3-liters dubbelturbo V6 på 400 hästkrafter. Alternativ är en 3,6 liters V6 sugmotor på 335 hästar eller en 2-liters turbofyra på 265 hästar.

För att undvika döda vinklar ger videokameror en 360-gradersvy runt bilen under färd. Även backspegeln är ersatt med en videokamera. Nattkamera hjälper föraren att identifiera människor och djur på vägen genom att identifiera värmesignaler.

Åttastegade automatväxellådor erbjuds, och en funktion som hindrar att bilen krypkör om föraren tar foten från bromspedalen med motorn påslagen.

Tillverkningen drar igång i slutet av året i Detroit-Hamtramck i Michigan, och senare under 2016 även i en sammansättningsfabrik i Kina.