FORDON

Nu utvidgas konflikten – nya hotet: Ingen post till Tesla

Fler strejkåtgärder från facken väntas. Arkivbild.
Fler strejkåtgärder från facken väntas. Arkivbild.

Nu utvidgas Tesla-konflikten ytterligare. Fackförbundet ST varslar om blockad mot postutdelningen, och Målarfacket sätter över 100 verkstäder i Teslablockad.

Publicerad

FAKTA

Fack som lagt strejkvarsel mot Tesla

IF Metall: verkstadsarbete

Transport: blockering av hamnar

Fastighets: städning av lokaler

Seko: post och leveransblockad

Elektrikerna: reparation

Målarna: blockad av lackeringsverkstäder

ST: blockad mot Postnords postutdelning

Teslastriden utvidgas ytterligare. ST har beslutat om att varsla om att blockera Postnords postutdelningen till Tesla. Det är en sympatiåtgärd för IF Metall, som vill teckna kollektivavtal med elbilsjätten.

"I likhet med IF Metall och hela den svenska fackföreningsrörelsen anser vi att svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad. När vi fick en begäran från IF Metall om att vidta sympatiåtgärder var det därför ett självklart beslut för oss att visa vår solidaritet med IF Metall och den svenska modellen", skriver Britta Lejon, ordförande för tjänstemannafacket.

Blockaden mot postutdelning träder i kraft den 21 november klockan 15, om inget kollektivavtal träffats innan dess.

Tidigare under fredagen blev det klart att Målarna varslar om en sympatiblockad för att stötta IF Metall.

Sedan tidigare har flera LO-fack lagt omfattande sympativarsel. Bland annat har Transport blockerat lossning av Teslabilar i fyra svenska hamnar, en blockad som nästa vecka utvidgas till att gälla samtliga svenska hamnar.

Svårare att runda

Målarnas blockad innebär i ett första steg att 53 verkstadsföretag och lackeringsverkstäder runt om i landet varslas, vilket innebär att det från 21 november inte kommer att utföras någon form av lackering eller plastarbete på Teslabilar som behöver repareras. Och om ingen lösning nås närmaste dagarna kommer ytterligare över 50 företag plockas ut i början av nästa vecka, totalt över 100 alltså. Det innebär att i princip alla verkstäder där LO-facket Målarna har medlemmar och avtal med motparten Motorbranschens arbetsgivareförbund är satta i Teslablockad.

Därmed ska det bli svårare för Teslaägare att runda blockaden.

– Tanken är att det inte ska gå att flytta runt bilarna, säger Johan Redén, kommunikationsansvarig på Målarna.

IF Metalls strejk på Teslas servicecenter har nu pågått i två veckor. Hittills har de synbara effekterna varit begränsade. Det är bland annat därför som allt fler LO-fack rycker ut. På många håll jobbas det ändå, vittnar facket om och anklagar biljätten för strejkbryteri. Och vad gäller hamnblockaden har Transport indikationer på att bilarna kommer andra vägar i stället.

Tesla ser ingen anledning

Tesla har hittills sagt att man inte ämnar teckna något kollektivavtal.

"Vi erbjuder redan likvärdiga eller bättre avtal än de som omfattas av kollektiva förhandlingar och finner ingen anledning att teckna något annat avtal", skrev företrädare för Tesla Sweden i en kommentar till TT i tisdags.

Bolaget är öppet för fortsatt dialog med IF Metall:

"Under den här perioden är vi fast beslutna att förbli tillgängliga för våra kunder", skrev Tesla då.