FORDON

Norskt fack kan ge sig in i Teslakonflikt: ”Överväger möjliga åtgärder”

Fackförbundet Transport på plats i hamnen i Malmö.
Fackförbundet Transport på plats i hamnen i Malmö.
Publicerad Uppdaterad

"Vi följer konflikten noga och har regelbunden kontakt med IF Metall och Svenska Transportarbetareförbundet", skriver fackordförande Jørn Eggum i en kommentar till TT.

Han uppger att Fellesforbundet ser över om det är aktuellt att även norska fackförbund vidtar sympatiåtgärder.

"Från vår sida kommer en bedömning av konflikthjälp att göras, när och om någon förfrågan kommer från våra svenska kollegor."

Svenska Transports ordförande Tommy Wreeth sade till TT på tisdagen att de har dagliga kontakter med utländska fack för att utröna om det går att få någon hjälp med blockaden. Detta eftersom han har indikationer på att Tesla försöker runda den svenska blockaden genom att gå till utländska hamnar i Norge och Danmark.

Strid om kollektivavtal

På frågan om norska facket har märkt av en ökning av svenskar som tar sig över gränsen för att serva sina Teslabilar i Norge, svarar Eggum:

"Vi har inte fått någon information som tyder på det, men det kan vara så."

Fellesforbundet är norska LO:s största förbund inom den privata sektorn med omkring 160 000 medlemmar.

IF Metalls Teslastrejk inleddes förra veckan. Bolagets tiotal serviceanläggningar runt om i landet är uttagna i strejk liksom ett 20-tal verkstäder. Transport har också blockerat lossning av Teslabilar i fyra svenska hamnar, och från 17 november i samtliga hamnar.

Striden handlar om fackets krav på kollektivavtal för verkstadsarbetarna medan Tesla inte vill.