Fordon
Nödbroms hade lindrat seriekrocken
System för kollisionsvarning och nödbroms skulle ha mildrat effekterna vid den svåra seriekrocken i Skåne, enligt Volvo Lastvagnars expert. För nya lastbilar blir det lagkrav 2015.
Över 100 fordon - hälften lastbilar - var inblandade i gårdagens svåra seriekrock på Tranarpsbron utanför Helsingborg på tisdagen. En person omkom.
Vid olyckstillfället rådde svår halka och dålig sikt på grund av dimma. Effekterna hade dock kunnat mildras om fordonen vid krocken haft system som varnar för kollision och nödbromsar om det behövs. Det säger Carl Johan Almqvist, ansvarig för trafik- och produktsäkerhet på Volvo Lastvagnar.
-Det hade mildrat olyckan helt klart. En väldigt stor del av alla olyckor beror på ouppmärksamhet, säger han.
I Europa blir nödbromssystem lagkrav i nya lastbilar från november 2015, men redan nu finns det som tillval i Volvos nya FH-serie.
En kamera och en radar övervakar trafiken framför lastbilen. Systemet upptäcker både fordon som står stilla och som är i rörelse vid relativa hastigheter upp till 70 km/h, även om det är mörkt eller är tät dimma som vid den aktuella olycksplatsen i Skåne.
Vid risk för kollision tänds en röd lampa i vindrutan för att få föraren att rikta uppmärksamheten på vägen.
Om föraren inte reagerar genom att röra ratten eller bromsa börjar varningslampan i stället blinka och upprepade varningssignaler hörs. Om systemet fortfarande inte registrerar någon reaktion börjar det bromsa in försiktigt. Som en sista åtgärd aktiveras nödbromssystemet för att få lastbilen att stanna helt.
-Systemet hade lugnat ner trafiken och får du ner hastigheten så minskar också krockvåldet, säger Carl Johan Almqvist.
På grund av den svåra halkan är han dock tveksam till om olyckan hade kunnat undvikas helt.
-Förhållandena var väldigt svåra och även om man saltat så var det så kallt att det frusit till på nytt.
Ett annat problem är att det inte räcker om några fordon har kollisionsvarnare om andra inte har det.
-Eftersom lastbilar ofta ha lång livslängd kommer vi att under lång tid att ha en blandad flotta, säger Carl Johan Almqvist.
Även när det gäller halkvarning är mer intelligenta system under utveckling. I dag har förare av både bilar och tunga fordon bara en uppgift på yttertemperaturen på instrumentbrädan som hjälp att bedöma väglaget.
-Det vi ser i framtiden är fordon som kan prata med varandra och med infrastrukturen. Vid olyckan i Skåne hade de första bilarna direkt varnat bakåt om att det kommer en vägsträcka där det är extremt halt.
Med hjälp av till exempel transpondrar på olycksdrabbade vägsträckor skulle alla passerande bilar kunna få aktuell information om till exempel väglaget. Dynamiska vägskyltar informerar om hastighetsgränsen.
I framtiden kan man, enligt Carl Johan Almqvist, tänka sig att systemet aktivt begränsar bilens hastighet efter rådande förhållanden.
-Det gäller då att man jobbar med gränssnittet mot föraren så han eller hon inte blir orolig när bilen plötsligt inte går att köra snabbare än en viss hastighet.
Olyckan har också fått fart på debatten om vinterdäck. Sedan den första januari i år måste tunga fordon ha vinterdäck på de drivande hjulen vid vinterväglag.
Hur stor roll vinterdäck eller inte har vid olyckor med lastbilar i vinterförhållande anser Carl Johan Almqvist inte är en helt enkel fråga.
-Det viktigaste är att ha bra däck med ordentligt mönsterdjup, speciellt under vintersäsongen.
Vid ishalka påpekar han att dubbdäck förmodligen är det bästa alternativet, men dubbdäck används bara i undantagsfall på tyngre fordon.
Han säger att Volvo kommer att följa den utredning som nu görs av Trafikverket och Polisen.
-Vi kommer också att hjälpa till med kompletterande uppgifter om vi får frågor om våra fordon.
Se även Volvos film om nödbromsning