Fordon

Myndighet kliver av från Volvos projekt

De första bilarna i Volvos projekt är tillverkade. Foto: Volvo
De första bilarna i Volvos projekt är tillverkade. Foto: Volvo

Transportstyrelsen kan bli en tillståndsmyndighet för test av självkörande bilar.Därför har man beslutat att lämna Volvos Drive Me-projekt.

Publicerad

Den nya lagstiftningen för självkörande bilar bereds alltjämt på regeringskansliet. När beredningen kan vara färdig går ännu inte att svara på, meddelar pressekreteraren hos infrastrukturminister Anna Johanssons (S).

För att Volvo ska kunna genomföra projektet Drive Me har företaget därför fått ansöka om dispens från kravet på typgodkännande hos Transportstyrelsen.

Drive Me innebär att 100 familjer ska testa Volvos självkörande bilar på utvalda vägar i Göteborg. Ansökan godkändes i juni i fjol, med villkoret att förarna ska vara utbildade av Volvo och alltid vara beredda att kunna överta kontrollen av fordonet när det automatiska körläget är aktiverat.

Samtidigt var Transportstyrelsen fram tills nyligen en del av Drive Me-projektet, tillsammans med Volvo, Trafikverket, Lindholmen Science Park, Göteborgs stad, Autoliv och Chalmers.

Läs mer:

Ett av förslagen i utredningen av självkörande bilar var att Transportstyrelsens uppdrag bör utvidgas till att omfatta även tillstånd och inte bara dispens från kravet på typgodkännande, enligt utredaren Yvonne Wärnfeldt.

– Vi vill komma ifrån att man bara ser till tekniken, utan vill se fordonet som en del i ett system, säger hon.

Blir Transportstyrelsen en tillståndsmyndighet riskerar de att hamna i intressekonflikt med Volvo. Därför har myndigheten beslutat att lämna projektet. Detta skedde strax före årsskiftet.

Ni var med i Drive Me när ni fattade beslut om dispens från kravet på typgodkännande. Var inte det att agera trots att en intressekonflikt fanns?

– Det fanns argument både för att stanna och för att kliva av men vi enades till sist ändå om att kliva av det aktiva projektdeltagandet, säger Yvonne Wärnfeldt.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!