Fordon

Musk lovar självkörande Tesla snart – igen

Elon Musk, vd för Tesla. Foto: USA TODAY Network/TT
Elon Musk, vd för Tesla. Foto: USA TODAY Network/TT

Teslas mål är att börja rulla ut sin teknik för självkörande bilar i slutet av året, meddelade Elon Musk när han besökte Norge. Men ungefär så har det låtit i ett antal år nu. 

Publicerad

Vd:n för elbilstillverkaren Tesla och raketbolaget Spacex har två teknikmässiga fokusområden för tillfället. Dels att få upp rymdfarkosten Starship i omloppsbana, dels att göra Teslabilarna självkörande. Det berättade han vid ett besök på en energikonferens i norska Stavanger under måndagen.  

Musks mål är att ha tekniken för full förmåga till självkörning (av Tesla kallat FSD, full self-driving) släppt på bred front i åtminstone USA och potentiellt även i Europa i slutet av året, beroende på myndigheternas godkännande, berättade han enligt Bloomberg.  

Det är knappast första gången han har uttalat en liknande förhoppning om att tekniken ska finnas tillgänglig inom en snar framtid. Ambitionen har upprepats i så många år att den närmast har blivit ett skämt på internet. Som i den här videon till exempel:

Självkörning svår nöt att knäcka

Elon Musk har med sina bolag åstadkommit mer än vad de flesta andra kan drömma om, om än inte alltid inom den tidsram han först hoppats. Men just förmågan till självkörning sticker ut som något han pratat om under påtagligt lång tid nu, utan att ännu ha nått fram.  

Från att för några år sedan ha varit ett extremt hajpat teknikområde har de flesta biltillverkare bromsat in sina autonoma ambitioner betydligt. Volvo Cars mål var ju till exempel att ha bilar med nivå 4 på vägarna redan 2021. När Lex Kerssemakers, mångårig chef inom Volvo, fick frågan av Automotive News vilken hajpad teknik som inte levt upp till förväntningarna svarade han autonom körning. 

– Det kom många vågade uttalanden, inklusive från Volvo, om att tekniken förmodligen var mogen. Det är den inte, säger han.

Musk: FSD avgör Teslas värde

Men Elon Musk står alltså fast vid sin övertygelse om att genombrottet väntar precis runt hörnet.  

I en intervju med Tesla Owners Silicon Valley i somras sa Musk till och med att Teslas förmåga att lösa full förmåga till självkörning avgör om bolaget är värt väldigt mycket pengar, eller i praktiken ingenting. 

Bolagets försök till lösning, FSD, befinner sig ännu på betastadiet och testas just nu av utvalda Teslaägare. Nyligen höjde Tesla priset för den ofärdiga produkten till 15 000 dollar i USA. Men kritiken om att systemet fortfarande innehåller många buggar är skarp och återkommande.  

Det återstår att se om Tesla klarar av att lösa FSD innan tålamodet hos dem som betalat ansenliga summor pengar för funktionen tryter.