Musk: ”Vi behöver mer olja – inte mindre”

Elon Musk besökte Norge och markerade tre element för en hållbar energiframtid – och lyfter bland annat fram kärnkraft som ett hållbart alternativ.

Teslas vd Elon Musk besökte energikonferensen ONS i Stavanger under måndagen.

– Jag vill inte demonisera olja och gas. Vi behöver mer olja och gas nu, inte mindre. Men samtidigt måste vi gå över till hållbar teknik, sa Musk på frågan av konferensvärden Xenia Wickett om vad vi måste göra för att säkerställa en bättre framtid.

Han betonade att vi måste ha en tydlig väg mot en hållbar energiframtid och definierade tre pelare som han anser är nödvändiga för att nå dit. Inte oväntat tillverkar och säljer Tesla produkter som berör alla tre pelarna.

1. Hållbar energiproduktion

Här betonade han sol-, vind- och vattenkraft, men även kärnkraft.

– Jag är faktiskt för kärnkraft, även om alla kanske inte håller med mig, sa han.

2. Energilagring

– Solen skiner inte alltid och vinden blåser inte alltid. Det är därför vi behöver batterier för att lagra energi.

3. Elbilar

– Transport måste bli elektriskt, med ett ironiskt undantag för raketer, sa han och syftade på sitt eget raketföretag Spacex. Han sa också att Spacex arbetar för att göra raketerna mer hållbara.

Läs mer: Tesla-ägare chippade sig – nu låser han bilen med handen 

Hyllar Norge

Musk uppskattade att hälften av nya bilar i världen kommer att vara elektriska 2030 och att andelen kommer att stiga till 80 procent 2035.

– Jag mäter Teslas framgångar i hur många år vi accelererar övergången till en förnybar framtid, sa han.

Samtidigt betonade han att saker och ting utvecklas åt rätt håll och pekade på Kalifornien som nyligen beslutat att endast laddbara bilar ska säljas där från 2035.

Han tror att övergången till en hållbar energiframtid sker i en exponentiell takt och skröt också om Norge:

– Det norska folket har verkligen gjort skillnad med sitt långsiktiga stöd till elbilar, sa han.

”Vilken punkt i leveranskedjan är du mest oroad över i övergången till elbilar?” frågade konferenschefen Wickett.

– Omvandla malm till mineraler som är tillräckligt rena för att användas i batterier. Det finns tillräckligt med mineraler, men det är väldigt krävande att få dem tillräckligt rena, säger han.

Musk filar på sin ”Master plan”

Han berättar att han håller på med del tre av sin mycket omdiskuterade ”Master plan”, och att utmaningen att påskynda produktionen av rena mineraler kommer att finnas med här.

”Vad tycker du om risk? Tar du mycket mer risker än andra?” frågade Wickett.

– Om insatsen är tillräckligt viktig tar jag risken även om chansen att lyckas är låg. I dag är insatsen för en förnybar energiframtid väldigt viktig, så frågan är om risken verkligen är så hög. Det mest riskabla är att inte göra någonting, svarade Musk.

Elon Musk och konferensens moderator Xenia Wicket. Foto: Carina Johansen / NTB

Tesla satsar på artificiell intelligens och har bland annat visat en humanoid robot. Wickett frågade Musk om vad artificiell intelligens kan göra för att bekämpa klimatförändringarna.

– Tesla blir alltmer ett företag inom artificiell intelligens, men vi behöver inte artificiell intelligens för att skapa ett hållbart samhälle. Vi bör vara försiktiga med artificiell intelligens så att den inte går ur kontroll. Vi borde vara mer bekymrade över artificiell intelligens än vad vi är i dag, sa Musk.

Läs mer: Rimacs battericell ska överträffa Tesla

Det är inte första gången Musk uttrycker sin oro över artificiell intelligens – han hävdade länge att artificiell intelligens kan bli mänsklighetens undergång.

Temat för konferensen är förtroende. Presentatören Xenia Wickett inledde Teslas vd:s session med att fråga vad Musk tycker om förtroende.

– Det är en filosofisk fråga. Pratar vi om Twitter nu? Musk svarade.

– Nej, Twitter var det ämne jag fick höra att jag inte kunde fråga om, svarade Wickett.

Rymdskepp och självkörning

Musk är känd för att vara mitt uppe i en konflikt med Twitter efter att han lagt ett bud på företaget och sedan dragit sig tillbaka. Parterna ska mötas i rätten under hösten.

– Generellt sett vill folk att informationen de får ska vara exakt. Jag är för transparens och tycker att sociala medier ska visa sina algoritmer så att det inte blir en svart låda. Jag vill ha det fria flödet av idéer, lutande mot yttrandefrihet inom lagens gränser, svarade Musk.

Till slut frågade Wickett Musk vad som håller honom vaken om natten.

– Jag är ingenjör, så det är två tekniska utmaningar jag jobbar mest med. Att få Starship (Spacex rymdskepp, journ.anm.) i omloppsbana, samt en bredare lansering av Teslas självkörande bilar i USA. Kanske också i Europa om vi får myndighetsgodkännandena, säger han.

Artikeln var först publicerad av Teknisk Ukeblad.

Mathias Klingenberg / Teknisk Ukeblad

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt