Fordon

Musk får tillstånd för Hyperloop mellan New York och Washington

Boring Company håller på att färdigställa sin andra borrmaskin. Den första fick namnet Godot, nummer 2 är döpt till Line-Storm efter en dikt av amerikanske poeten Robert Frost. Foto: Boring Company
Boring Company håller på att färdigställa sin andra borrmaskin. Den första fick namnet Godot, nummer 2 är döpt till Line-Storm efter en dikt av amerikanske poeten Robert Frost. Foto: Boring Company
Konceptbild på hur en Hyperloopstation kan se ut. Foto: Hyperloop
Konceptbild på hur en Hyperloopstation kan se ut. Foto: Hyperloop

Ett första steg för att sammankoppla New York och Washington DC. Nu har Elon Musks Boring Company fått tillstånd att påbörja tunnelbygget. ”Det här är på riktigt, det är otroligt att se”, säger Marylands transportsekreterare Pete Rahn.

Publicerad

Självkörande elbilar, rymdresor och höghastighetstransport i tunnelsystem.

Transportentreprenören Elon Musks företagspalett är minst sagt färggrann och futuristisk. Under förra veckan var det hans borrbolag Boring Company som fick stora rubriker. Detta efter att man fått tillstånd att påbörja tunnelbygget av en hyperlooptunnel som är tänkt att länka ihop New York med den amerikanska huvudstaden Washington DC. Hyperloop är Elon Musks tanke om markbunden höghastighetstransport. Grundidén är en höghastighetsbana där kapslar färdas i upp till 1 000 km/h inuti rör med lågt lufttryck.

– Ordet ”omvälvande” har kanske överanvänts tidigare, men den här teknologin hoppar bock över all annan teknik som finns ute i dag. Och den kommer att komma hit, säger Pete Rahn, transportsekreterare i Maryland till tidningen Baltimore Sun.

Läs mer:

Tillståndet gäller för en första tunnelbit på lite drygt 1,6 mil under statens mark. Ytterligare tillstånd kommer dock behövas för att den nära sex mil långa sträckan Baltimore – Washington ska täckas.

Tunneln kommer att behandlas som ”nyttoinfrastruktur” på samma sätt som elkablar och vattenledningar. Därför krävdes det inte några specialtillstånd, och förhoppningen är att man ska få lov att fortsätta borrandet även under federal och privat mark.

Tunneln längs USA:s östkust, vars syfte är att minska restiden mellan NY och Washington DC till 29 minuter, blir den andra som Boring Company får tillstånd för. Sedan tidigare har de påbörjat grävandet av en testtunnel utanför Los Angeles. Västkusttunneln löper dock runt Spacex högkvarter och behöver därför inga särskilda tillstånd.

Boring Company har i dagsläget inte uttalat sig i sak om det nya tillståndet. Istället skriver man i ett pressmeddelande att: ”The Boring Company vill tacka Maryland, Washington DC och Vita husets avdelning för amerikansk innovation för deras stöd”.

Det här är Hyperloop: