Fordon

Mullrande elbil mer trafiksäker

En elbil mullrande som om den hade en V8:a under huven ska öka trafiksäkerheten. Helt tysta bilar är nämligen en stor fara för synskadade som använder hörseln för att upptäcka annalkande fordon.

Publicerad

Biltillverkaren Lotus har byggt in en 300 watts ljudanläggning i en Toyota Prius som är en av de populäraste hybridbilarna med både el- och bensinmotor.

Istället för att knäpptyst glida fram i trafiken mullrar nu bilen som om den hade en bullrande explosionsmotor under huven.

Anledningen är att tysta elbilar blivit en trafikfara. Speciellt för synskadade gångtrafikanter som normalt använder hörseln för att röra sig säkert på gatorna.

Nu hoppas företaget att ljudsystemet, som döpts till Lotus Sound Synthesis, ska locka tillverkare av el- och hybridbilar, skriver brittiska Independent.

I USA finns redan ett lagförslag om att alla elbilar som produceras för den amerikanska marknaden ska ha en viss lägsta ljudnivå för att öka trafiksäkerheten, enligt Daily Tech.

Lotus system består av en förstärkare och en vattentät högtalare placerad vid kylaren. En sensor startar systemet när elmotorn ersätter bensinmotorn och producerar då ett ljud som varierar med bilens fart.

Enligt Wired ska olika motorljud kunna härmas och nyhetstjänstens reporter hoppas på Cosworthmotorn i en Lotus 49.

Vanliga bilar hörs ofta på långt avstånd men enligt en studie från University of California hörs en Toyota Prius först när den är på tre meters avstånd.

– Vi hoppas att lagstiftarna föreskriver en miniminivå på ljudet från fordon för att uppmuntra teknik, som vår, vilket utan tvekan kommer att öka gångtrafikanternas säkerhet, säger Mike Kimberley, som är vd för Group Lotus, till Wired.