Fordon

Ministern: Tesla-batteriet bygger på helt ny teknik

Gigafactory Berlin ska producera en halv miljon bilar åren när jättefabriken är full i drift. Flygfotot är taget av Ralf Roletschek, och används under Wikimedia-licens. Foto: Ralf Roletschek
Gigafactory Berlin ska producera en halv miljon bilar åren när jättefabriken är full i drift. Flygfotot är taget av Ralf Roletschek, och används under Wikimedia-licens. Foto: Ralf Roletschek

Elon Musk vägrar att bekräfta ryktena. Men nu hävdar en tysk minister att Berlin-fabriken får en egen batteriproduktion, och att Teslas celler bygger på ny teknik som ger en högre energitäthet.

Publicerad

Electrek rapporterade för bara några veckor sedan om att tyska myndigheter hade fått in kompletteringar till Teslas byggplan för Gigafactory Berlin. En av förändringarna var att bolaget avsåg att flytta batteriproduktionen från sajten.

"Ska överträffa tidigare batterier"

Nu kommer dock motstridiga uppgifter – men inte från Tesla. Dessa levereras istället av Jörg Steinbach, tyska socialdemokraternas minister för områdena ekonomi, arbete och energi. Han hävdar att batterierna som Tesla ska producera i Gigafactory Berlin blir helt nydanande för branschen.

"De elbilsbatterier som Tesla vill tillverka i Grünheide sägs överträffa alla tidigare bilbatterier. Bakom energilagringen ligger en helt ny teknik", säger Jörg Steinbach till tyska RBB24.

Mindre – fast med högre energidensitet

Enligt Electrek påstår ministern i artikeln att de nya batterierna kommer att vara mindre, men tack vara en högre energidensitet ändå ge en bilarna en längre räckvidd. Steinbach hävdar också att Tesla planerar att släppa information om sina nya batterier i september.

Rykten har länge florerat kring biltillverkarens egenutvecklade batterier, bland annat i och med det hemliga Roadrunner-projektet. Spekulationera har också späts på av Teslas förvärv av Maxwell. Det uppköpta bolagets existerande teknikutveckling borde kunna ge billigare battericeller som samtidigt har en högre energidensitet.

Musk: Kan inte kommentera

Men när Musk under förra veckan fick frågor på ämnet vägrade han att bekräfta att fabriken i Berlin kommer att ha en egen produktion av battericeller.

"Vi kan inte säga mycket om det utöver att det kommer att vara en lokal cellproduktion, och att den kommer serva Berlin-fabrikens behov", sa Elon Musk under ett konferenssamtal.

Fotnot: Flygfotot över Berlin är taget av Ralf Roletschek, och används under Wikimedia-licens.