Ministern dissar Kockums för nya ubåtar

2014-12-02 09:19  
Japansk ubåt av Soryu-klass. Foto: Japanska självförsvarsstyrkorna

Australiens finansminister Joe Hockey vill inte ha anbudstävling för landets nya ubåtar, tiden är för knapp säger han. Därmed är Saab Kockums ute ur leken.

Joe Hockey uttalade sig i australiska medier på tisdagen och avfärdade då möjligheten för det australiska statsägda varvet ASC att få bygga efterföljarna till de Collinsubåtar som faller för åldersstrecket i slutet av 2020-talet.

Tid finns inte heller för någon anbudstävling från andra intresserade varv, som Saab Kockums, franska DCNS och tyska Thyssen Krupp, anser Hockey.

Australien har redan lovordat en utbyggd version av den japanska ubåten Soryu som tillverkas av Mitsubishi och Kawasaki Heavy Industries. Premiärministrarna Tony Abbott och Shinzo Abe har sedan gammalt en vänskaplig relation.

Dagens version av dessa ubåtar använder en Stirlingmotor som byggs på licens från Kockums.

Men i en framtida version vill Australien gärna ta del av eventuell japansk batteriteknik, där avancerade litiumjonbatterier skulle ersätta Stirlingmaskineriet för luftoberoende drift.

Affären om att få bygga tolv nya ubåtar åt Australien uppskattas vara värd 240 miljarder kronor.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Håkan Abrahamson

Mer om: Ubåt Kockums

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt