Miljardorder för Saab – FMV köper Global Eye

2022-06-30 09:34  

Försvarets Materielverk (FMV) har tecknat kontrakt med Saab om leverans av två spanings- och ledningsflygplan av modellen Global Eye till Försvarsmakten.

Orderbeloppet ligger på omkring 7,3 miljarder kronor och leverans är planerad till 2027, skriver Saab i ett pressmeddelande.

Kontraktet innehåller även optioner som gör att Försvarets Materielverk (FMV) kan beställa upp till två ytterligare Global Eye, eller S 106 som blir Försvarsmaktens beteckning.

Tillverkningen kommer att ske i bland annat Göteborg, Linköping, Järfälla, Arboga och Luleå.

– Global Eye kommer att ge Sverige spanings-och ledningsförmåga i absolut världsklass, säger Saabs vd och koncernchef Micael Johansson.

S 106 stärker spaningsförmåga

Global Eye är utrustad med radarn Erieye Extended Range – som har en räckvidd på mer än 550 kilometer. Den har dessutom en uppsättning avancerade sensorer och ett kommando- och kontrollsystem integrerat.

– S 106 medför en avsevärt förstärkt spanings- och ledningsförmåga över luft, hav och mark och dessutom en längre uthållighet samt räckvidd jämfört med dagen förmåga, säger Ingela Mathiasson, chef Flygmateriel vid FMV.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt