Mercedes satsar 107 miljarder på elektrifiering

2018-01-31 07:01  
Foto: Mercedes-Benz

Sex elektrifierade fabriker och ett globalt batterinätverk. Mercedes har påbörjat sin resa mot nollutsläpp, och de kommande åren ska man investera elva miljarder euro för att etablera sig i toppen.

I fjol visade Mercedes upp sin elektriska framtid. Konceptet EQ var inte bara en visionär studie av hur den tyska tillverkarens elbilar kommer se ut, det var även en markör på att man på allvar skulle sätta igång med elektrifieringen av sitt modellutbud.

Nu har tillverkaren avslöjat sin strategi, och gått från konceptstadiet – till att prata allvar.

Så vad planerar Mercedes? Jo, de kommer investera aggressivt i elektrifiering. Sex fabriker ska uppdateras så att man kan bygga elbilar i dem, därtill kommer man redan i år färdigställa en egen batterifabrik.

Den första elbilen, EQC, kommer att lanseras under 2019 – och till 2022 ska samtliga modeller erbjudas med elmotor. Totalt sett rör det sig om över 50 elektrifierade modeller varav tio kommer att vara rena elbilar.

Sammantaget handlar det om investeringar på elva miljarder euro som görs för att försäkra sig om att man håller måttet i elektrifieringsracet.

Vidare säger tillverkaren att de kommer att bygga batterierna själva, samt att de är öppna för att exportera dem. Ett frågetecken i sammanhanget är vad Mercedes menar med batterier, innebär det att de ska göra egna battericeller – eller bara sätta ihop batteripacken?

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt