Fordon

Mercedes nya superlyktor varnar för faror

Foto: Daimler
Foto: Daimler
Foto: Daimler
Foto: Daimler

Strålkastare som varnar för halka, visar avstånd och varnar för fotgängare. På bilmässan i Genève visar Mercedes upp sina nya superlyktor.

Publicerad

Bilstrålkastare har på senare år verkligen blivit tillverkarnas signum. BMW:s Angel eyes, och Volvos Tors hammare är två exempel på design som direkt ska berätta vad som kommer längs vägen.

Men det är inte bara design som utvecklas. Allt fler finesser börjar leta sig in i strålkastarna. Audi och Opel är två tillverkare som med olika teknik har segmenterade strålkastare. Dessa har intelligent teknik som dimmar ljuset i de sektioner där de riskerar att blända annan trafik. Mercedes senaste nyhet går dock längre än så och förvandlar strålkastarna till en slags visuella assistenter.

Tillverkaren kallar det hela för Digital lights och själva nyheten är att de inte bara strålar ut ljus – de kan även projicera bilder.

– Med en upplösning på över en miljon pixlar per strålkastare så skapas inte bara ideala ljusförhållanden för varje situation – Digital light förlänger det visuella stödet från våra körassistenter, säger Ola Källenius, styrelsemedlem i Daimler och ansvarig för utveckling inom koncernen.

Lyxmodellen Mercedes-Maybach S-Klass först ut

Så vad gör då systemet? Jo, tack vare bilens kameror och sensorer kan den upptäcka andra trafikanter och med hjälp av gps, digitala kartor och kraftfulla datorer avgöra hur ljuset bäst ska distribueras.

Men det är bara halva tricket. Strålkastarna kan även projicera symboler på vägen – och ge föraren lättförståelig information som inte avleder uppmärksamheten. Ett exempel är att om bilen upptäcker att du kör igenom ett vägarbetsområde – då skjuter den ut ljuslinjer som hjälper föraren att hålla filen. Ett annat exempel är att om sensorerna upptäcker en fotgängare i närheten av vägen så pekas hen ut av en pil.

Vidare kan strålkastarna varna för halka, vägarbeten samt om man är på väg över i mötande fil.

Den första modellen som utrustas med systemet blir lyxmodellen Mercedes-Maybach S-Klass. Bilen är i grunden redan en teknikspäckad och dyr historia – och superlyktorna lär spä på det hela ytterligare.