Majs driver jetmotorn i USA:s kryssningsrobot

2020-06-01 07:00  

Los Alamos National Labs har lyckats återskapa Tomahawk-robotens jetbränsle med utgångspunkt från USA:s vanligaste gröda. Och fördelarna är många. 

Det militära jetbränslet JP-10 har en rad användningsområden, bland annat som drivmedel i den klassiska Tomahawk-roboten. Nu vill amerikanska flottan, US Navy, se om det går att producera bränslet med en fossilfri råvara, och därmed komma ifrån fossilberoendet.

Los Alamos National Labs har lyckats skapa samma bränsle med utgångspunkt från majs. Det tillverkat av en restprodukt från etanolproduktion baserad på majs – en restprodukt som nu kan ges ett högre värde. 

Varje år planteras 36,4 miljoner hektar majs i USA. Det är landets största gröda och en bred användning, från foder till sötning av livsmedel, gör att råvaran inte är särskilt känslig för marknadssvängningar.

Los Alamos National Labs tror att det nya bränslet mer än halverar priset jämfört med fossilbaserad JP-10. Det finns även en miljömässig aspekt utöver att råvaran är förnybar. Det majsbaserade bränslet kräver inte de starka syror som används i produktionen av det fossilbaserade bränslet.

Läs mer: ”Ge oss insyn i vilka råvaror som ingår i HVO-dieseln”

Kryssningsroboten Tomahawk utvecklades på 70-talet och har varit en del av den amerikanska vapenarsenalen sedan 1983. Till dags datum har 2 300 missiler avfyrats i strid och kryssningsmissilen utgör fortfarande en viktig del av det amerikanska försvaret.

Tomahawkrobotarna är utrustade med en Williams International F415 turbofläktmotor.

John Edgren

Mer om: Robot Majs

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt