Fordon

Lysande dioder ska få dig att hålla hastigheten

Indikatorn visar om föraren håller hastigheten. Foto: Folksam
Indikatorn visar om föraren håller hastigheten. Foto: Folksam
Indikatorn som monteras i bilen. Foto: Folksam
Indikatorn som monteras i bilen. Foto: Folksam
Foto: Grafik: Jonas Askergren
Foto: Grafik: Jonas Askergren

Folksam lanserar en tjänst som ger 15-20 procents rabatt till bilförare som håller hastighetsbegränsningen. Det sker i samarbete med Telias nya tjänst för uppkopplade bilar.

Publicerad

I dag presenterade Telia Sonera sin nya tjänst för uppkopplade bilar, där Folksam är en samarbetspartner.

Förare som har sin bilförsäkring hos Folksam och vill testa den nya tjänsten kommer att få en liten låda, en indikator med tre dioder, som sätts på toppen av instrumentbrädan.

– När föraren kör under hastighetsbegränsningen lyser den gröna lampan, och vi vet genom egna tester, att den typen av direkt återkoppling verkligen påverkar förarens hastighet. Och det är viktigaste med den här satsningen, säger Jens Henriksson, vd och koncernchef för Folksam, och fortsätter.

– För om vi kan se till att förarna minskar medelhastigheten med 3 km i timmen kan vi rädda 40 liv om året.

De förare som väljer att skaffa sig Folksams ”Köra säker”-tjänst går med på att körhistoriken, alltså den verkliga körhastigheten. skickas till Folksam.

– Och på så sätt ser vi hur stor andel av tiden som de anslutna förarna hållit hastighetsbegränsningen. Och de som kör säkert kommer att få en rabatt på försäkringen med 15-20 procent. Det är den bedömning vi gör i dag, men jag utesluter inte att rabatten kan bli högre, säger Jens Henriksson.

Han beskriver tjänsten ”Köra säkert” som första steget av många för framtidens uppkopplade försäkringar.

Jens Henriksson berättar att han sitter i styrelsen för det danska försäkringsbolaget Alka, som har en tjänst där en bil som krockar, och som visar sig ha kört för fort, får en högre självrisk.

Men Folksam har inte några sådana planer, försäkrar Henriksson.

– Nej, nej. vi tänker inte i de banorna. Vi tror på att belöna bra beteenden.

Folksam har ungefär 800 000 bilar försäkrade, och den nya tjänsten ”Köra säkert” kommer att börja testas av en del av bolagets kunder i vår, för att sedan erbjudas till alla.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Fördelar med att Köra säkert enligt Folksam

Köra säkert minskar olycksrisken och sparar liv. Dessutom sänker du dina bränslekostnader och minskar slitaget på din bil. Som extra bonus minskar du också miljöpåverkan - en lägre hastighet ger sänkta CO2-utsläpp och minskad upprivningen av partiklar från både asfalt och däck. Som tack får du ett lägre pris på din bilförsäkring.