Lyfts löfte – enbart elbilar 2030

2020-06-18 12:42  

Mer miljövänligt – mobiltetsjätten Lyft har nu gått ut och lovat att de under årtiondet ska ställa om hela sin affärsmodell. 2030 ska alla bilar i deras tjänst drivas på el.

Mobilitetstjänster som Uber och Lyft har fått ömsom ris och ros. Det förra för att de är en del av delningsekonomin som på sikt ska bidra till mer hållbara samhällen. Men samtidigt har de beskyllts för att bidra till trafikstockning och högre utsläpp. Det senare med så mycket som 69 procent enligt en studie från tidigare i år.

Men nu tar Lyft krafttag för att adressera problemet och i ett blogginlägg gör de gällande att 2030 så ska endast elbilar användas.

– Nu, men än någonsin, behöver vi arbeta tillsammans för att skapa renare, sundare och rättvisare samhällen. Framgång föder framgång och om vi gör det här rätt kommer vi skapa en väg för andra. Om andra bildelnings och budfirmor, biltillverkare och biluthyrare gör övergången så kan det här vara en katalysator för att transformera transportsektorn som helhet, säger John Zimmer, grundare och vd för Lyft i ett uttalande.

Läs mer: Nya detaljer om Waymos självkörande Jaguar I-Pace

Målet enligt den nya planen är att minska utsläppet av växthusgaser med 16 miljoner ton samt att öka elbilsandelen 22 gånger om.

Och visst låter det strålande, men Lyft har svårt att göra det här själva. För att de förare som kör för dem ska ha råd med att gå över till elbilar – så behövs det billigare alternativ än de som erbjuds i dag. Hur det hela kommer gå återstår att se, coronapandemin har ju inte precis gjort att mobilitetstjänster blomstrat.

Felix Björklund

Mer om: Lyft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt