Fordon

Lyckade testet: Vanliga helikoptern blev självstyrande

Robinson R-44, försedd med Skyryse självstyrande teknik. Foto: Skyryse
Robinson R-44, försedd med Skyryse självstyrande teknik. Foto: Skyryse

Tekniken ska kunna förvandla vilken helikopter som helst till en självflygande kapsel. Nu har nystartbolaget Skyryse genomfört en jungfruflygning av sin teknik.

Publicerad

Autonoma bilar har fått många rubriker de senaste åren, men några som tycker att man ska lyfta blicken uppåt är Skyryse, en startup i Kalifornien. Företaget har utvecklat teknik som inom kort är tänkt att göra helikoptrar självflygande.

Företaget har visat upp en första prototyp kallad Luna och denna har framgångsrikt lyckats att lyfta, flyga och landa utan att en pilot håller i spakarna.

Skyryse genomförde en serie tester i fjol och strax innan jul visade man upp vad som åstadkommits. Men till skillnad från många andra har företaget inte utvecklat ett eget fordon. Nej, de som kan sin flyghistoria ser nog att under den svart-gula maskeringen finns en Robinson R-44, en helikopter med nära 30 år på nacken.

Och skälet är lika enkelt som självklart. Genom att inte utveckla helikoptrar så slipper man flera problem. Systemet som företaget har tagit fram, Skyryse Flight Stack, går att integrera i redan godkända helikoptermodeller.

Skyryse Flight Stack erbjuder flera nivåer av assistans, så även om det slutgiltiga målet är att erbjuda full autonom flygning kan det användas som en slags cruise control.

Exempelvis skulle systemet kunna användas för att piloter inte ska behöva ha aktiv kontroll under långtråkiga transportsträckor, utan bara ta över vid starter och landningar. Eller så kan det vara motsatt, att systemet kickar in och assisterar i de mer utmanande manövrerna.

Tekniken ska underlätta vid dåligt väder

Skyryse-tekniken ska kunna kombineras med sensorer vid landningsplatser för att guida in helikoptrar.

Tekniken ska göra att även enklare helikoptrar utan avancerad instrumentering, som R44:or, kan flyga även när det är dåligt väder. Det senare lär vara en viktig komponent om självkörande flygande taxis ska bli verklighet.

Dock ska det sägas att Skyryse inte är ensamma om att ha lyckats med autonoma system – både Boeing-ägda Aurora Flight Sciences och Lockheed-Martin ägda Sikorsky har visat liknande.