Fordon

Lufthål ger helikoptern mer kraft

DLRs testhelikopter. Foto: DLR
DLRs testhelikopter. Foto: DLR
Datorsimulering visar den komplexa strömning utmed rotorbladet. Foto: DLR
Datorsimulering visar den komplexa strömning utmed rotorbladet. Foto: DLR

Luft som strömmar ur små hål i rotorbladen ska ge helikoptrar bättre lyftkraft vid vissa kritiska manövrer.

Publicerad

Ett känt fenomen vid färd med helikoptrar är s k dynamiskt stall. Det uppstår exempelvis när helikoptern kör fort framåt och virvlar kring de återgående rotorbladen försämrar lyftkraften. Stora krafter kommer att verka på rotorbladen och hela rotorn utsätts för stora krafter.

- Det är som om någon slog på rotorn med en hammare, säger Anthony Gardner vid tyska flygforskningsanstalten DLR, som nu med hjälp av experiment i vindtunnel letar efter motmedel mot dessa virvlar.

Man fortsätter på gammal kunskap om att blåsa ut luft ur små hål i rotorbladen för att på så vis ändra virvelbildningen. Först nu anser forskarna vid DLR att man tack vare superdatorsimuleringar kan få grepp om vad som händer, och hur man kan motverka fenomenet dynamiskt stall.

En bit av en rotor testas i DLRs transsoniska vindtunnel, med vindhastigheter strax under ljudhastigheten. I den 1 meter långa provbiten från ett rotorblad har 42 hål borrats med diametern 3 mm. 74 sensorer mäter 6000 gånger i sekunden tryckförändringarna, och ger forskarna en bra bild av vad som händer kring bladet.

Nästa steg är att testa egenskaperna i en provbädd för roterande blad.