Fordon

Lilla husvagnen blir bredare än sin längd

Foto: Bauer
Foto: Bauer
Foto: Bauer
Foto: Bauer
Foto: Bauer
Foto: Bauer

Musse Piggs husvagn bjöd på smarta utrymmen – Beauers lösningar är nästan lika bra. Deras 3X Plus fälls ut som en rysk docka, till en golvyta på 28 kvadratmeter.

Publicerad

Sverige är ett av de länder i Europa som äger flest husvagnar och husbilar per capita. Oavsett vilket av alternativen man väljer så blir det en kompromiss mellan boendekomfort och smidighet på vägen. En mindre husvagn har många fördelar, men din familj vägrar kanske att trängas i en modell av samma klassiska snitt som Musse Pigg en gång semestrade i. Franska Beauer löser problemet med utfällbara vagnar.

På 20 sekunder kan deras 3X Plus vecklas ut som ett dragspel och blir då tre gånger så bred. Konceptet är förvisso vanligt på husbilar, men den lösning som Beauer har valt för sin droppformade modell är udda. Husvagnen är 665 cm lång och väger 1 850 kg. I utfällt läge ligger golvytan på 28 kvadratmeter, med plats för sex sovande personer. Dock ska det sägas att 3 Plus ännu inte har börjat byggas.

De tre modulerna ger en öppen planlösning med ett antal distinkta områden. Den främre delen har en matplats och soffor bredvid ett L-format kök. Längst bak ligger två sovrum. Innan vagnen återgår till transportläge måste en stor del av möblerna vikas ihop och stuvas undan. Några skillnader mot sitt trängre modellsyskon 3 är att Plus har en större 12 v kyl och plats för fler kastruller på spisen.

Instegspriset för en 3X Plus är cirka en halv miljon kronor, men summan kan snabbt dra iväg på olika personifierade detaljer. Det verkar dock finnas en mindre version av husvagnen som kostar mindre än hälften.