Fordon

Ledlampor som registreringsskylt på drönare

Led-lampor kan fungera som regstreringsskyltar för drönare
Led-lampor kan fungera som regstreringsskyltar för drönare

Pulserande led-lampor testas för att kunna identifiera ägarna till drönare som är på fel plats vid fel tidpunkt.

Publicerad

Forskare på University of California i Berkeley testar olika registreringsskyltar för drönare för att kunna identifiera ägarna. Ungefär som på bilar alltså. Det rapporterar MIT Technology Review.

I forskningsprojektet som kallas Lightcense används flerfärgade led-lampor fastsatta på undersidan av drönaren. Lamporna blinkar i ett unikt mönster för varje plan. Ett mönster som sedan skulle kunna identifiera ägaren via en databas. För avläsningen behövs polisen en mobilapp och en speciell kamera.

Med den här lösningen skulle myndigheterna lättare kunna få tag i de ägare som inte sköter sig, menar forskarna.

För problemet med drönarna ökar. Allt fler befinner sig på platser där piloterna inte har tillstånd att flyga. Den europeiska pilotföreningen ECA vill därför införa hårdare krav för drönare, liksom amerikanska FAA, Federal Aviation Administration.

I USA har FAA bara i år fått in 650 rapporter från kommersiella piloter om att de sett drönare nära sitt flygplan. Bara i ett fåtal fall har ägaren kunnat identifieras. Krav på registreringsskylt på drönarna skulle säker även minska användning av planen för att spionera på andra människor eller företag.

Piloter som fulkör med sina drönare kan förstås bara tejpa över led-lamporna. Men det kan man göra med bilarnas registreringskyltar också, påpekar en av forskarna i Berkeley.

-Men om en drönare inte blinkar vet man att den inte följer reglerna och blir misstänksam, säger Aislan Foina, chef för Cal Unmannes Aviation Research Lab till MIT Technology.

Forskarna har bildat företaget Lightcence  där man även säljer in lösningen till drönarnas ägare. Där nämns att lådan med led-lamporna också innehåller en gps-sensor, en sändare och ett batteri vilket gör det enklare att hitta en drönare som störtat.

Ny Teknik har tidigare skrivit om försök att lättare få syn på drönare för flygledare på sina skärmar. Konsulten Rolf Agazzi vill lösa det problemet med en egenutvecklad sändare. Det finns också tankar på virtuella staket.

Men de lösningarna identifierar inte ägaren till planet.

Prova vår heldigitala tidning Digital Teknik – just nu 6 nummer för 149 kronor!