Fordon

Koreanska jättarna i möte – kan leda till elbilssamarbete

Kan ett eventuellt samarbete mellan Samsung och Hyundai förändra bilindustrin? Foto: TT
Kan ett eventuellt samarbete mellan Samsung och Hyundai förändra bilindustrin? Foto: TT

Ett samarbete som kan förändra bilindustrin? I Korea möttes ledare för Samsung Electronics och Hyundai Motor Group. På agendan stod elbilar.

Publicerad

Elektrifiering har på kort tid börjat rita om kartan över bilindustrin. Nya märken har tillkommit och andra har svårt att hålla jämna steg i det rasande tekniktempot. Och nu kommer det uppgifter om att två jättar i branschen ögnar på ett nytt samarbete.

Enligt koreanska nyhetsbyrån Yonhap så möttes de respektive företagens prinsar för ett förtroligt samtal på Samsung SDI:s anläggning i Cheonan söder om Seoul. Mötet mellan Lee Jag Yong, vice ordförande för Samsung Group och Chung Eui-sun, andreman i Hyundai Motor Group är det första i sitt slag mellan de båda familjekonglomeraten. Ämnet som avhandlades ska ha varit Samsungs utveckling av batterier med fast elektrolyt och deras framtid.

Hyundaigruppen har en expansiv elektrifieringsstrategi. Utöver det egna märket har man även Kia och Genesis under sina vingar och sammantaget är många nya elbilar på gång. Dock så är Samsung SDI inte en av leverantörerna. Nej, istället är det konkurrenterna LG Chem och SK Innovation som står för batterierna.

Faktum är att relationerna mellan företagsjättarna varit ganska frostig sedan Samsung gjorde en avstickare in i bilbranschen och stångades med Hyundai om ägandet över Kia. Men det kan alltså snart vara på väg att förändras.

Samsung presenterade tidigare i år batterimässiga framsteg med ett prototypbatteri som skulle kunna ge en elbil 800 km räckvidd.

Forskning som Daniel Brandell, professor i materialkemi vid Uppsala universitet, beskrev som viktig och som bra ingenjörskonst.

Hyundai som står inför ett plattformsskifte och som från och med nästa år ska börja bygga elbilar på en arkitektur kallad Electric Global Modular Platform (E-GMP) kan mycket väl vara redo för att satsa på Samsungs teknik om den visar sig vara skalbar till rätt pris.

Oavsett om det är den senaste batteritekniken, eller mer traditionella litiumjonbatterier som biltillverkaren är intresserad av återstår att se, men enligt industrianalytiker är mötet mellan Yong och Eui-sun en stor nyhet,

Strategiskt samarbete mellan Samsung och Hyundai Motor, som har utvecklats till global it- respektive biljätte, förväntas ge Sydkorea en öppning att bli globalt ledande inom mobilitetsindustrin, säger en källa till Yonhap.