Fordon

Koenigsegg: Bugattis nya rekord blir kortlivat

Kommer Jesko kunna bräcka Chirons rekord? Foto: Koenigsegg/Bugatti
Kommer Jesko kunna bräcka Chirons rekord? Foto: Koenigsegg/Bugatti
Foto: Koenigsegg/Bugatti
Foto: Koenigsegg/Bugatti
Foto: Koenigsegg/Bugatti
Foto: Koenigsegg/Bugatti

Med hastigheten 490,5 km/h stal Bugatti tillbaka titeln som den snabbaste bilen från Koenigsegg, i alla fall om man frågar tyskarna. Men nu säger svenskarna att deras kommande modell Jesko har kapacitet för att överträffa Chiron.

Publicerad

(Artikeln är uppdaterad)

Målet var att slå Koenigsegg och samtidigt bli först med en serietillverkad bil över den magiska gränsen 300 mph. I början av september avslöjade Bugatti att deras Chiron hade nått 304,773 mph – motsvarande 490,45 kmh.  
Koenigsegg har gratulerat sin konkurrent för ett stort åstadkommande, men konstaterar samtidigt att hastigheten tar kronan från Agera RS först om Bugatti klarar av att upprepa topphastigheten under testet – och att bilen verkligen representerar den upplaga som når allmänheten.


”Om den godkända produktionsversionen av samma bil kan köra snabbare än 284,55 mph – eller 277,9 mph som snitthastighet i två riktningar – då kommer den ta kronan från Agera RS som den snabbaste serietillverkade bilen till dags datum”,

säger en representant för Koenigsegg till Top Gear

.

Men nu hotar svenskarna med att Bugattis fartuppvisning kommer att bli kortlivat, för nya Koenigsegg Jesko ska ha kapacitet att överträffa hastigheten från den tyska ovalbanan. Den helt nya V8:n på fem liter med dubbelturbo levererar 1280 hk på bensin och 1600 hk på etanol. Världens lättaste V8-vevaxel på 12,5 kg och kolvar som väger 290 gram låter motorn producera mer kraft.

"Vi har sagt det tidigare och vi säger det igen – en höghastighetsversion av Jesko torde ha kapacitet att köra snabbare än 300 mph. Samma verktyg som vi använde för att utvärdera Agera RS användes för att komma till den slutsatsen, och när det gäller Agera RS så underskattade vi hastigheten något", säger en representant för Koenigsegg till Top Gear.

Frågan är vad som händer med Bugattis löfte om att man nu drar sig ur toppstriden kring att ha världens snabbaste bilmodell? Kommer deras tekniker acceptera att de inte får fila på Chirons kapacitet om Jesko bara slår rekordet med en liten marginal? Den som lever får se.