Fordon

Jättemaskinerna kan få Fiskers batteriteknik

Caterpillar 794. Foto: Caterpillar
Caterpillar 794. Foto: Caterpillar
Fisker Emotion, konceptet som Fisker visade upp tidigare 2018. Foto: Fisker
Fisker Emotion, konceptet som Fisker visade upp tidigare 2018. Foto: Fisker

I vintras påstod Fisker att de hade revolutionerande batteriteknik på gång. Nu avslöjar man att företaget har fått in en tung investerare som tror på fast elektrolyt – Caterpillar.

Publicerad

Batterier med fast elektrolyt förutspås vara framtiden. Flera uppstartsföretag, biltillverkare samt batteriutvecklare forskar på tekniken som sägs vara mångdubbelt bättre än dagens litiumjonalternativ.

Någon som fick stor uppmärksamhet i fjol var Henrik Fisker, chef för nischtillverkaren Fisker. Han slog på stora trumman och berättade att företaget utvecklar en ny typ av energilagringsteknik som innebär att man kan bygga batterier med fast elektrolyt (så kallade solid-state) som går att packa oerhört tätt, vilket Ny Teknik skrev om då.

Fisker hävdade att batterierna skulle ha en energidensitet som är mer än 2,5 gånger högre än motsvarande litiumjonbatterier. Därtill utlovas mycket bättre ledningsförmåga, samt att de ska fungera bättre i kyligt klimat – och ha en överlägsen snabbladdningsförmåga.

Det sistnämnda fick dock många att bli skeptiska, Fisker uppgav nämligen att man skulle få 80 mils räckvidd – på en minuts laddning.

Men några som verkar vara intresserade av detta är Caterpillar.

I ett pressmeddelande skriver Fisker att industrijätten har gjort en strategisk investering i företaget. Målet med Caterpillars satsning ska vara att få tillgång till batteritekniken för att kunna implementera denna i gruvmaskiner och annan utrustning.

Att Caterpillar vill skifta till elektrifierade fordon är ingen nyhet, och företaget har redan konverterat en del av sina jättemaskiner för eldrift. Fördelen är enorm då en del av maskinerna förbrukar hundratals liter diesel per driftstimme. Lägg till detta att avgaser är ett problem i gruvområden.