Jagare kolliderade med handelsfartyg

2017-08-21 07:21  
Amerikanska jagaren USS John S McCain direkt efter kollissionen med handelsfartyget. Foto: Royal Malaysian Navy via AP / TT

Tio sjömän saknas och fem har skadats efter en krock mellan en amerikansk jagare och ett handelsfartyg öster om Singapore.

Jagaren USS John S McCain, med möjlighet att ta fjärrstyrda robotar ombord, skadades enligt de första uppgifterna vid aktern på babord (vänster) sida i olyckan, som inträffade då fartyget var på väg till ett rutinmässigt hamnbesök i Singapore.

Sök- och räddningspersonal har skickats till platsen. USS John S McCain kunde köra mot hamnen för egen maskin.

Det liberianskflaggade fartyget Alnic MC är ett 183 meter långt olje- eller kemikalietankfartyg. Det finns inga rapporter om att någon besättningsmedlem på tankern ska ha skadats.

Ingen olja läckte ut enligt Singapores hamnmyndighet, och den övriga sjötrafiken ska inte ha påverkats av olyckan. En besättningsmedlem uppger för Reuters att tankern hade nästan 12 ton olja ombord.

Läs mer:

Läs mer: USA utreder krockar med militära jagare

Fartyg från Singapore, helikoptrar och bogserbåtar är på plats, precis som flygplan från den amerikanska marinen.

Malaysias myndigheter uppger att kollisionen inträffade på malaysiskt vatten i Sydkinesiska sjön och att landet hjälper till med räddningsinsatsen.

Vattnen utanför Singapore är bland de mest trafikerade och viktigaste i världen. Runt en fjärdedel av världens varu- och oljehandel passerar här.

Den amerikanska jagaren har fått sitt namn efter den republikanska senatorn John McCains pappa och farfar. Han twittrar efter olyckan:

”Cindy och jag ber för sjömännen ombord på USS John McCain i kväll – uppskattar sök- och räddningspersonalens arbete”

Läs mer:

Läs mer: Kommendörkapten om kollisionerna: Anmärkningsvärt

President Donald Trump svarade ”det låter inte bra” när han först fick frågor om händelsen. Sedan tog även han till Twitter:

”Våra tankar och böner är med våra sjömän ombord på USS John S McCain där sök- och räddningsinsatser är på väg”.

Det är den andra olyckan med amerikanska jagare i asiatiska vatten på lite mer än två månader. I mitten av juni krockade den amerikanska jagaren USS Fitzgerald, som precis som USS John S McCain kan ta fjärrstyrda robotar ombord, med ett containerfartyg. Sju sjömän miste livet i kollisionen.

Kaptenen på USS Fitzgerald har fråntagits befälet och 13 sjömän kommer att straffas som en följd av den olyckan.

Mer om: Fartyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt