USA utreder krockar med militära jagare

2017-08-22 07:23  
Amerikanska jagaren USS John S McCain direkt efter kollissionen med handelsfartyget. Foto: Royal Malaysian Navy via AP / TT

Kollisioner till havs är ovanliga – i synnerhet de där amerikanska, militära fartyg är inblandade. Men den här sommaren har det skett två gånger. Dåligt sjömanskap pekas ut som en orsak.

Bilderna från Malackasundet är dramatiska. Den amerikanska jagaren USS John S McCain har ett stort hål uppslaget i skrovet på babord (vänster) sida. Fartyget tar in vatten och vissa utrymmen är översvämmade.

Så småningom kunde hon ändå ta sig i hamn i Singapore. Tio sjömän saknas efter kollisionen och fem är skadade, uppger amerikanska medier. Både Malaysias och Singapores marina styrkor deltar i sökandet efter de försvunna – som sker i hård sjö enligt nyhetskanalen CNN.

Den amerikanska marinen kommer att inleda en ”omfattande granskning” efter olyckan.

– Som ni vet är det här den andra kollisionen på tre månader och den senaste i en serie olyckor i Stilla havet, säger flottans chef John Richardson.

Han har även beordrat befälhavare att avsätta tid under den närmaste veckan för att besättningarna ska kunna diskutera händelserna.

– Den här trenden kräver kraftfulla åtgärder. Jag har inlett en operativ paus i alla våra flottor runt om i världen, säger Richardson.

Läs mer: 

Läs mer: Kommendörkapten om kollisionerna: Anmärkningsvärt

USA:s försvarsminister Jim Mattis säger att Richardsons utredning kommer att titta på alla relaterade olyckor och händelser till havs och att utredningen kommer att titta på alla faktorer.

USS John S McCain, som är utrustad med robotförsvarssystemet Aegis, har nämnts som en central spelare i händelse av en konflikt med Nordkorea. Vad som ligger bakom krocken med det liberianskflaggade fartyget Alnic MC, ett 183 meter långt olje- eller kemikalietankfartyg, finns det inga direkta svar på. Och det finns inga uppgifter om skadade ombord på Alnic MC.

Läs mer:

Läs mer: Jagare kolliderade med handelsfartyg

Sent på måndagskvällen (svensk tid) meddelade chefen för den amerikanska flottan, amiral John Richardson, vid en presskonferens på försvarshögkvarteret Pentagon, att ingenting pekade på att kollisionen varit avsiktlig.

Den 17 juni krockade jagaren USS Fitzgerald med ett containerfartyg sydost om Japan, vilket kostade sju sjömän livet. Kaptenen och två andra höga befäl på fartyget har fråntagits sina tjänster och flera utredningar pågår.

I ett pressmeddelande från i somras säger marinen att kollisionen hade kunnat undvikas och att de inblandade fartygen visade på dåligt sjömanskap.

Vidare kolliderade robotkryssaren USS Lake Champlain med en fiskebåt utanför den koreanska halvön i maj. Och i januari gick USS Antietam, även hon en robotkryssare, på grund när hon försökte ankra utanför Tokyo.

Mer om: Fartyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt