Fordon

I dag presenterar Uniti den nya svenska elbilen

Så här kommer Unitis elbil att se ut. Avtäckningen sker i Landskrona klockan 19.30 på torsdagen. Foto: Uniti
Så här kommer Unitis elbil att se ut. Avtäckningen sker i Landskrona klockan 19.30 på torsdagen. Foto: Uniti

Klockan 19.30 i på torsdagskvällen avtäcks den första prototypen av Unitis kommande elbil.

Publicerad

Evenemanget äger rum på Industrigatan i Landskrona i en 6 000 kvadratmeter stor övergiven industri där ett belysningsföretag tidigare fanns.

Omkring 1 800 personer har anmält att de kommer, enligt Uniti. Bilen som kommer att presenteras är en tvåsitsig version, men en fyr- och femsitsig variant planeras också. Så väl produktions- som försäljningsstart planeras till 2019.

Det som utlovats hittills kring bilens egenskaper är 30 mils räckvidd som möjliggörs av ett batteri på 22 kWh i kombination med låg vikt. Stål har undvikits till förmån för komposit i bland annat chassit. En mindre del av batteriet kommer att göras löstagbart och mobilt för att kunna tas med in på exempelvis kontoret för laddning om laddstolpar inte finns. Detta ska ge tre mils räckvidd.

Snabbladdning med likström ska kunna ge 20 mils räckvidd på 30 minuter. AC snabbladdning ger fullt batteri på 3 timmar och 10 minuter.

Läs mer:

Bilen ska kunna accelerera upp till 80 kilometer i timmen på 3,5 sekunder och får en topphastighet på 130 kilometer per timme.

En form av joystick har utvecklats för att styra bilen och dess funktioner men den kommer även att kunna beställas med vanlig ratt.

Det har vart möjligt att förbeställa en bil till en kostnad av 1 400 kronor. Ungefär 1 000 personer har hittills gjort det, enligt företaget.

Unitis elbil är egentligen klassificerad som en moped kategori L7e, det vill säga "annan fyrhjuling är lätt fyrhjuling". Vanliga personbilar ingår i kategorin M1.

Nyligen presenterades ett samarbete med Eon som ger svenska kunder fri laddning i hemmet i fem år, baserat på genomsnittlig användning. Det är också klart att bilarna kommer att säljas och visas i samarbete med Mediamarkt. Prototyper kommer att finnas i butiker i Svågertorp, Malmö och Nacka Forum, Stockholm redan nu på fredag.

Samarbete har också inletts med industrijätten Siemens och robottillverkaren Kuka Robotics kring utformning av produktionen.

Ny Teknik finns så klart på plats i Landskrona under torsdagen för att rapportera om lanseringen.