Fordon

Hyperloop har slagit nya hastighetsrekord

Foto: Virgin Hyperoop One
Foto: Virgin Hyperoop One

Nytt hastighetsrekord och mer pengar i kassan. Virgin Hyperloop One verkar gå som på räls. Men ännu är det långt kvar tills man kan börja pendla i 1 000 km/h.

Publicerad

Det är i en serie pressmeddelanden som Virgin Hyperloop One berättar om sina framgångar. Dels avslöjas att företaget har fått in ytterligare 50 miljoner dollar i kapital, och dels att nya rekordhastigheter har uppnåtts.

Därtill presenteras Richard Branson, grundare till Virgin, som ny styrelseordförande.

När det gäller det tekniska så har man nu lyckats få upp hastigheten på ”poddarna” till 387 km/h (107 m/s) i företagets test-tub. Tidigare har man kört i 310 km/h.

Se film med Hyperloop-test här:

Men utöver att man har krupit närmare det utsatta målet om hastigheter upp emot 1 080 km/h, så testades annan teknik. Bland dessa var en ny typ av luftsluss som ska föra podden mellan vakuum och atmosfäriskt tryck.

Och även om testet inte utfördes i rent vakuum så har man börjat sänka lufttrycket rejält. Enligt hyperloop-bolaget bedrevs testet i en lågtrycksmiljö ”motsvarande det på 200 000 fot ovanför havet”

– Det senaste fas-3 testet visar den otroliga dedikation som vårt utvecklingsteam har. Nära 200 ingenjörer, maskinister, svetsare och tillverkare samarbetar för att göra hyperloop till verklighet, säger Josh Giegel, teknikchef och en av företagets grundare.

Företaget har satt som mål att redan 2021 ha tre olika ”produktionssystem” i drift. Förutom att man siktar på en i USA, är det i Mellanöstern och Indien som man har knutit intressenter till sig.

Läs mer:

Hyperloop One gjorde tillsammans med KPMG och FS Link en studie om möjligheterna att binda samman Stockholm och Helsingfors. Där skulle en resa mellan de båda nordiska huvudstäderna kunna klaras av på 28 minuter. Det är ungefär samma tid som en tunnelbaneresa mellan Vällingby i förorten Bromma och T-Centralen i Stockholm tar.

Dock bör det sägas, även om man har ett styvt mål om att ha fått igång sina linjer, det är fortfarande en bra bit mellan Hyperloops dagsform – och de snabbaste tågen i dag. De senare har klarat hastigheter på upp till 600 km/h. Så vi får se om Virgin Hyperloop One har något som är i närheten ens.

Se film om Hyperloop Ones vision för Europa: