Fordon

Hoppet lever för Trollhättan – Sono Motors förlänger deadline

Sono Motors försäljningschef Max Flicker framför prototypen av företagets första bil Sion, med solceller på sidorna, taket och motorhuven. Foto: Johan Kristensson
Sono Motors försäljningschef Max Flicker framför prototypen av företagets första bil Sion, med solceller på sidorna, taket och motorhuven. Foto: Johan Kristensson

Efter en omröstning har elbilsstartupen Sono Motors bestämt sig för att förlänga finansieringskampanjen med 20 dagar. Hoppet är inte ute för Nevs att få bygga bilarna i Trollhättan.

Publicerad

Målet var att under 30 dagar samla in 50 miljoner euro, motsvarande över en halv miljard kronor. När tidsfristen gick ut på nyårsafton hade Sono Motors nått 32,5 miljoner. En rejäl slant, men fortfarande långt kvar till målet.

Den ursprungliga planen var att finansiera den fortsatta utvecklingen av solcellsbilen Sion med hjälp av traditionella investerare. När det misslyckades startade företaget en kampanjen för gräsrotsfinansiering.

Grundarna Jona Christians och Laurin Hahn beslutade sig för att låta dem som reserverat ett fordon avgöra ifall en förlängning av tidsfristen med 20 dagar var aktuell. Drygt 7 500 svarade och av dem röstade 93,6 procent för förlängning.

Nytt slutdatum: 20 januari

I ett nyhetsbrev utskickat på torsdagseftermiddagen klargjorde Sono Motors därför att kampanjen förlängs. Nytt slutdatum blir den 20 januari. På fredagsförmiddagen hade räkneverket på hemsidan stigit med ytterligare en miljon euro, till 33,5 miljoner.

Företaget ger tre olika alternativ för den som vill bidra: En donation, att lämna en handpenning mellan 500 och 25 500 euro (hela priset) eller gräsrotsfinansiering i form av ett lån.

Av de 32,5 miljoner euro som samlats in till nyårsafton består 28 procent av nya reservationer för bilen och 68 procent av befintliga reservationshållare som ökat den erlagda handpenningen. 746 personer har redan betalat fullt pris för bilen, meddelar Sono Motors i ett pressmeddelande.

Tanken är att bilarna ska byggas av Nevs i Trollhättan. Nevs och Sono Motors har skrivit avtal om produktion av 260 000 exemplar av den solcellsklädda modellen döpt till Sion. Kontraktet löper över åtta år. Men situationen har redan försenat den planerade produktionsstarten med ett år till slutet av 2021. Nevs har meddelat att de skjutit upp en förstärkning av personalstyrkan.

Nevs vill inte säga om de övervägt investering

Xiaodi Cai, kommunikationschef på Nevs, vill inte ge någon kommentar till om Nevs eller dess ägare Evergrande har övervägt att själva investera i Sono Motors.

Hon vill heller inte spekulera kring situationen för Sono Motors utan hänvisar till företagets egen tolkning av läget.

– Gällande produktionen i Trollhättan har vi reserverat kapacitet för Sono Motors men vi är inte beroende av den. Nevs har sin egen verksamhet och produktionsplan som kommer att generera arbete i vår fabrik, skriver hon i ett mejl till Ny Teknik.

Finns det klausuler i kontraktet som kan ge er ersättning för det arbete ni hittills har lagt ner, ifall produktionen inte blir av?

– Affärskontrakt är konfidentiella och vi kan inte kommentera klausuler. Men vi kan bekräfta att vi hittills inte har gjort några investeringar eller rekryteringar för Sono Motors-projektet. Givetvis tycker vi att situationen är olycklig men den har inte inneburit några förluster för Nevs, skriver hon.