Hon sköt Sverige till silver i stridsvagns-VM

2018-06-15 17:00  

Wartofta stridsvagnskompani tog hem ett silver i stridsvagns-VM. Stridsvagnsskytten Josefine Eliassen var med när Sverige överraskade i sin första medverkan i tävlingen.

Josefine Eliassen är stridsvagnsskytt i Wartofta stridsvagnskompani som är en del av Skaraborgs regemente i Skövde. Under förra veckan deltog hon tillsammans med sitt kompani i det så kallade stridsvagns-VM (Strong Europe Tank Challenge) som hölls i Grafenwöhr, i Tyskland.

Deltagandet sker på inbjudan från USA och utöver Sverige deltog även USA, Storbritannien, Tyskland, Österrike, Polen, Ukraina och Frankrike. Tävlingen pågår under fem dagar i 13 moment där det utöver skarpskjutning med stridsvagnar även ingår uppgifter som pistolskytte, sjukvård och att leda indirekt eld, samt att deltagarna får en möjlighet att titta närmre på de olika stridsvagnarna.

– Vi var jämna genom hela tävlingen och låg i topp i alla moment, berättar Josefine Eliassen.

– Våra chefer känner att detta är ett bra kvitto på utbildningen inom försvarsmakten.

Läs mer: USA:s nya stridsvagn spöad av äldre tanks

Stridsvagn baserad på Leopard 2

Stridsvagnen som Sverige använder kallas Stridsvagn 122 och är baserad på den tyska stridsvagnen Leopard 2. Samtliga länder i toppen av tävlingen (Tyskland vann och Österrike kom trea) använde stridsvagnar som är baserade på den.

I tävlingsmomentet där deltagarna skjuter skarp eld på ett mål används pansarbrytande pilammunition. Och utöver att hantera stridsvagnens primärvapen sköter Josefine Eliassen även kulsprutan KSP94, som är en variant på den tyska kulsprutan MG3.

Läs mer: Miljardsatsningen ska ge modernare stridsfordon

Stridsvagnsskytt – bästa yrket

Som stridsvagnsskytt är hon väldigt nöjd över att svenskarna dominerade i de momenten.

– Vi har tränat efter konkreta mål sedan februari och siktade självklart på guld, men vi är väldigt glada för ett silver.

– Jag känner att vi gjorde ett bra intryck hos de andra länderna och knöt band. Det här är det bästa yrket som går att ha, säger Josefine Eliassen.

Christoffer Bertzell

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt