Miljardsatsningen ska ge modernare stridsfordon

2016-03-29 13:13  
Stridsfordon 90 Foto: Wikimedia Commons

FMV har lagt en stororder som innebär modernisering av 262 Stridsfordon 90 och bland annat 88 exemplar av Stridsvagn 122.

Försvarets materielverk, FMV, beställer uppgradering av stridsfordon och stridsvagnar för totalt 2,4 miljarder kronor.

Myndigheten har bland annat skrivit kontrakt med BAE Systems dotterbolag H-B-utveckling - som ägs av BAE Systems dotterbolag Hägglunds och Bofors gemensamt - om att modernisera 262 stycken av Försvarsmaktens 509 stycken Stridsfordon 90.

Enligt pressansvariga på BAE Systems ska dels kulsprutan M/39 bytas ut till medeltunga Kulspruta 58, dels ska stridsledningssystemet på fordonen ersattas av det Saabtillverkade SLB (Stridsledning Bataljon). Installerings- och integrationsarbetet kommer att utföras av Bofors i Karlskoga.

Sedan ska också själva fordonschassit moderniseras av Hägglunds i Örnsköldsvik. Sammanlagt kostar åtgärderna 1, 5 miljarder kronor.

Samtidigt har FMV lagt en order på att modernisera 88 stycken Stridsvagn 122 och åtta stridsvagnsbärare hos tyska Krauss-Maffei Wegmann. Värdet på beställningen uppgår till dryga 900 miljoner kronor. 

Enligt Hans Ivansson, pressansvarig på FMV, kommer arbetet att fortgå under de kommande åtta åren.

Han uppger att hälften av alla fordon kommer att renoveras av industriföretagen och andra hälften av FMV:s verkstäder i Sverige.

  

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt