USA:s nya stridsvagn spöad av äldre tanks

2017-05-18 12:02  

Vilket land konstruerar de bästa stridsvagnarna? USA kom till ”Strong Europe Tank Challenge” med den modernaste modellen – men fick ändå stryk av en rad äldre vagnar.

Grafenwoehr Training Area i Tyskland var skådeplats för tävlingen Strong Europe Tank Challenge. Det vänliga mötet mellan stridsvagnsbesättningar mäter både hur människa och maskin hanterar alla tänkbara scenarion. I år deltog USA, Frankrike, Tyskland, Polen, Österrike och Ukraina. Danskarna hade inte råd och stannade hemma.

2016 vann en tysk besättning med inhemska Leopard 2A6 – och danskarna kom tvåa med en tidigare version, 2A5. Uppgifterna om placeringarna i årets tävling varierar beroende på vilken armé man frågar. Klart är dock att en Leopard vann igen, dock med en österrikisk besättning. Det överraskande var att de körde versionen 2A4, med anor från 80-talet. Den slog därmed tyskarnas Leopard som tillverkades 16 år senare.

Besättningens insats spelar uppenbarligen en stor roll. Det kan kanske vara förklaringen till USA:s svaga placeringar i tävlingen, detta trots att deras M1A2 SEP v2 är den modernaste stridsvagnen i startfältet. 2016 deltog de med tre tanks, men lyckades ändå bara slå den jugoslaviska modellen M84, som kördes av Sloveniens armé. I år skickade USA bara en stridsvagn, och den lyckades inte utmana de tysktalande leoparderna.

M1A2 SEP v2 gjorde bland annat dåligt ifrån sig i segmentet precisionskörning. Där glänste österrikarnas gamla Leopard, och den franska stridsvagnen Leclerc. Båda hade tävlingens mest förmånliga förhållande mellan vikt och motorstyrka.

Nästa år förväntar sig Strong Europe Tank Challenge att Sverige ska delta, förmodligen med en uppdaterad version av Strv 122 – en vidareutveckling på Leopard 2. Man hoppas även få med Storbritannien och Challenger 2, samt Kanade som kör Leopard.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Modeller i tävlingen:

Leopard 2 – Tyskland

Vikt: 62 ton.

1979 såg Leopard 2 dagens ljus. Under 90-talet beslutade Carl Bildt att Sverige skulle göra en egen vidareutveckling. ”Stridsvagn 122” har bland annat ett förbättrat sikte, ett nytt kommunikationssystem och anpassning för olika klimatzoner. Istället för att fokusera allt pansar till fronten skyddas besättningen av ett modulärt 360° ballistiskt skydd.

M1A2 – USA

Vikt: 63 ton.

Är en vidareutveckling på M1 Abrams, som togs i tjänst 1980. ”SEP” har bland annat förbättrat pansar – det utarmade uranet har kompletterats med lager av grafit. Vagnen kan även fås med reaktivt pansar. Versionen ”v2” har utrustats med systemet CROWS, med en kulspruta som sköts inifrån stridsvagnen. Huvudbeväpningen är kanonen på 120 mm.

T-64BM BULAT – Ryssland/Ukraina

Vikt: 45 ton.

Är Ukrainas vidareutveckling på ryska T-64, som togs i tjänst för mer än 50 år sedan. T-64BM BULAT har bland annat reaktivt pansar, en egentillverkad 2A46 125 mm-kanon, samt möjlighet att avfyra missilen KOMBAT.

Leclerc – Frankrike

Vikt: 54,5 ton.

Togs i tjänst av Frankrikes armé 1992. Landet ansåg då att utvecklingen av pansarvärnsvapen kommer ligga steget före utvecklingen av pansar. Därför gjordes tanken snabb och rörlig. Det innebar att Leclerc blev den snabbaste serietillverkade stridsvagnen, med en topphastighet på 75 km/h.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt