Fordon

Här är orsakerna till att Sverige är mest trafiksäkert i hela EU

En av orsakerna till att Sverige är EU:s mest trafiksäkra är att svenskar är bra på att använda säkerhetsbälte. Till höger: Odaterad krocktest för en Mercedes A-klass på Europeiska New Car Assessment Programmes anläggning. Foto: TT / Jessica Gow, TT / Euro NCAP

Sverige har den lägsta trafikdödligheten i EU, enligt nya siffror från EU-kommissionen. I botten på listan finns Bulgarien och Rumänien med omkring fyra gånger så många dödsfall per invånare.

Europeiska vägar är de säkraste i hela världen, slår EU-kommissonen fast. Trots det dog 25.300 människor i Europa förra året i trafiken. Fördelat i ett EU-snitt motsvarar det 49 människor per miljoner invånare. Andelen är ändå långt mindre än den i den globala statistiken: 1,3 miljoner människor, med ett snitt motsvarande 174 trafikdödsfall per miljoner invånare.

Av samtliga EU-länder dör störst andel människor i trafiken i Rumänien, och minst andel i Sverige. Trots att Sverige, när det kommer till trafiksäkerhet, legat i topp under många år sjönk antalet trafikrelaterade dödsfall ytterligare under 2017 jämfört med året innan.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här