Här är nya Volvo S60 – första USA-tillverkade Volvon

2018-06-21 09:35  

Volvos nya sportsedan är företagets första bil utan dieselmotor på 20 år, och den första att tillverkas i USA.

I går invigde Volvo sin nya bilfabrik i Charleston i den amerikanska delstaten South Carolina och visade samtidigt upp den nya versionen av sin sedan S60. Det blir den första Volvon som tillverkas på amerikansk mark.

– Nya S60 är en av de mest spännande Volvo-bilar vi någonsin har tillverkat. Den är verkligen en bil för föraren som ger oss en stark position på sedanmarknaderna i Kina och i USA. Därmed skapar den också ytterligare tillväxtmöjligheter för Volvo Cars, säger Volvos vd Håkan Samuelsson i ett uttalande.

Läs mer: South Carolina är Volvos nya hem – nu öppnar fabriken i USA

Volvo gör samtidigt ett första stort kliv bort från diesel. Nya S60 kommer inte att säljas med dieseldrivlina. Det är början på en stor förändringsresa, förra året såldes tre av fyra Volvo-bilar med en dieseldrivlina.

Istället släpps bilen till en början med fyra motoralternativ. Två är rena bensinmotorer, de andra är laddhybrider:

  • T5 (bensin) - 250 hästkrafter
  • T6 AWD (bensin) - 310 hästkrafter
  • T6 Twin Engine AWD (laddhybrid) - 340 hästkrafter
  • T8 Twin Engine AWD (laddhybrid) - 400 hästkrafter

Dessutom släpps en femte prestandamodell som lånar teknik från Volvos syskonföretag Polestar. Det är en uppgradering av T8-motorn med några extra hästkrafter under huven och uppgraderade hjul, bromsar, hjulupphängning och motorstyrenhet.

Läs mer: Volvo inviger första USA-fabriken

S60 använder samma modulbaserade plattform (SPA), säkerhetsteknik och underhållningssystem som tillika nylanserade Volvo V60, XC60 och bilarna i 90-serien.

Produktionen av nya Volvo S60 kommer att skalas upp under året och nå full kapacitet mot slutet av 2018. Men det dröjer innan den kommer till Sverige. Bilar för den europeiska marknaden kommer först att börja tillverkas under vecka 20, skriver Svenska Dagbladet.

Simon Campanello

Mer om: Volvo Volvo S60

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt