Fordon

Här är den nya snåla Volvo C30

Inför bilsalongen i Paris har Volvo Personvagnar pressat ner förbrukningen på snålvarianter av C30, V50 och S40 med tio procent. Projektet är ett prov på ingenjörsgnetande i den högre skolan.

Publicerad

- Vi började med att ta bilarna hit till emissionslabbet och mäta förbrukning och koldioxidutsläpp. Sedan gick vi igenom allt och bestämde vad vi skulle göra, säger projektledaren Ulf Nordström.

Tiden var knappa 18 månader, målet var 120 g CO2/km. Nykonstruktioner var inte att tänka på. Man måste ta tio procents bränsleförbrukning på redan snåla bilar, gå från 0,5 l/milen till 0,45 för exempelvis V50.

Arbetet skedde på tre fronter:

- Vikten, förbrukarna och utrullningen. Förbrukarna är allt från blinkerslampa till motor. Utrullning är allt som bromsar, luftmotstånd, all friktion i bilen och däck, berättar han.

Ungefär hälften av minskningen gjordes i motor, växellåda och andra förbrukare. Man har exempelvis bytt från hydraulisk oljepump till elektrisk och byggt om växellådan.

Det stora jobbet är gjort i motorstyrningen. Motorn, samma 1,6 liters Forddiesel, måste gå lika bra med en högre utväxling och en lägre förbrukning. En rad nyheter ligger i programvaran i bilens centraldator-enhet, CPU.

- Det var den absolut svåraste biten i hela projektet. Vi har gått verkligt djupt in i mjukvaran med målet att få ner förbrukningen, på ett sätt vi aldrig gjort tidigare, säger Ulf Nordström.

Andra hälften av minskningen ligger i vikt och utrullning. Däcken har lägre rullmotstånd utan att vägegenskaperna blev sämre, och fälgar med mindre luftmotstånd togs fram efter prov i Volvos nya vindtunnel.

- Den har haft stor betydelse. Nu kan vi mäta med snurrande hjul och rörlig väg, det kommer mycket närmare verkligheten. Undersidan av en bil betyder faktiskt mer för luftmotståndet än översidan, säger Tim Walker, som är chef för vindtunneln, och Håkan Grimshorn som har jobbat med snålprojektet.

Det slutade med att Håkan Grimshorn sänkte karossen en centimeter, täckte för en del av grillen och skapade några nya delar.

- Man måste få förbättringar som samspelar. Enskilt ger de knappt mätbara förändringar i luftmotståndet, tillsammans betyder det tre procent på förbrukningen.

Sammanlagt har mer än 100 personer varit med i projektets olika delar. Resultatet blev tre bilar med CO2-värden på 115 och 118 g/km. Kraven till och med överträffades.

- Nu har vi gjort det på våra bästa bilar. Nu ska vi göra samma sak rakt igenom hela modellprogrammet, säger Ulf Nordström.

Tidtabellen för Volvos miljösatsning:

2008 på Parissalongen visas tre modeller med snåla dieselmotorer, C30 som släpper ut 115 gram koldioxid per kilometer, V50 och S40 som släpper ut 118 g/km.

2009 kommer en framhjulsdriven variant av XC60 med dieselmotor som släpper ut under 170 g koldioxid/km.

2009 kommer även en ny generation fyrcylindriga turboladdade motorer med direktinsprutning. De ska ersätta de femcylindriga bensinmotorerna och minska förbrukning och CO2-utsläpp med 20-30 procent.

2011 introduceras en start-stoppteknik som slår av förbränningsmotorn vid stillastående, och spara 4–5 procent bränsle vid blandad körning. Koldioxidutsläppen ska då vara under 100 g/km för C30, S40 och V50, under 120 g/km för S60, under 130 g/km för S80 och under 140 g/km för XC60. Alla dessa varianter kommer att ha dieselmotorer.

2012 lanseras en dieselhybrid där framhjulen drivs av en vidareutvecklad variant av Volvos femcylindriga turbodiesel D5, medan bakhjulen får en separat elmotor. Den ska pressa ner förbrukningen ytterligare 10-15 procent.

Efter 2012 kommer en plug-in hybrid med elmotorer i alla fyra hjulen och 10 mils räckvidd på batterierna. En liten förbränningsmotor kan köras för att ladda batterierna och förlänga räckvidden.