Halvkombin som sportbil – slår elbilsrekord

2018-09-11 07:46  

Prestanda som en Porsche – komfort som en lyxlimousine. Elbilsutmanaren Lucid Motors säger att deras Air kan växla fritt mellan de två. Och i en video visar de att bilen klarar av legendariska racebanan utan problem.

Det är länge sedan wow-effekten avtog och insikten kring hur överlägsna elmotorer är när det kommer till acceleration sjönk in i bilbranschen. Med fullt vridmoment direkt från start har exempelvis Tesla-ägare dominerat i den amerikanska så populära företeelsen drag race.

Men snabb acceleration i sig innebär inte att en modell kan kallas för en sportbil. För detta krävs det lite mer än så – i varje fall har det varit elbils-belackarnas svar.

Läs mer: Elbil sopade banan med fossilbilarna uppför Pikes Peak

Halvkombi eller sportbil?

Hur artbestämmer man då Lucid Motors elbil ”Air”. Sett till formen så är det en sedan med halvkombilucka – men prestandamässigt kvalar den in bland Porschar och andra fullblods-sportbilar.

I en video visar tillverkaren upp hur en ingenjör tar bilen på en provtur på legendariska Laguna Seca i Kalifornien. Och utan större åthävor tar sig Air runt racerbanan på ny rekordtid för standardutrustade elbilar – hela 6,5 sekunder snabbare än Jaguar I-Pace (som i sin tur var snabbare än Tesla Model S). Detta i en utställningsprototyp begåvad med en säkerhetsbur. Genom att byta de vanliga däcken mot mer bananpassade kapade man ytterligare två sekunder och nådde samma varvtid som en Porsche 911 Carrera S.

Läs mer: Nytt fartrekord för elfordon

Bedriften, som tydligen inte var ämnat som ett rekordförsök, kan läggas till att Lucid lyckades klocka Air till oerhörda 378,9 km/h i fjol. I båda fallen handlar det om prestanda som ska vara ”representativa för produktionsbilar”.

Kommer i två versioner

Air ska erbjudas i två versioner, en enklare bil med 400 hästkrafter för runt 40 000 dollar – och en ej prissatt värsting med 1 000 hästar. Batteripacket är i standardutförandet på 100 kWh men går att uppgradera till 130 kWh.

Trots imponerande prestationer och stort hopp om framtiden är dock inte allt frid och fröjd hos Lucid. I somras florerade rykten om att hela företaget var till salu och att det saknades hundratals miljoner kronor för att man ens skulle kunna starta produktionen. Enligt nyhetsbyrån Bloomberg närmade företaget sig Ford i hopp om att bli uppköpta – utan att lyckas.

Läs mer: Volvo sätter fartrekord med lastbil

Reuters rapporterade i slutet av sommaren att den Saudiarabiska investeringsfonden var intresserade av att köpa in sig, men ännu så länge finns det inget på papper.

Dock krävs det nog att något händer om Lucid Motors tidsplan ska hålla. Man har nämligen sagt att produktionen av Air ska dra igång under 2019.

Kolla in rekordvarvet i videon nedan.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt