Fordon

GM:s oväntade drag i el-pickup-striden: krabbgång

Foto: GMC
Foto: GMC
Foto: GMC
Foto: GMC

En Hummer som går som en krabba? Just det satsar GMC på och nu visar de upp ett innovativt sätt at använda fyrhjulsstyrning i sin kommande eldrivna pickup.

Publicerad

I USA är pickups enormt. Och sedan Tesla med sin Cybertruck avslöjade att de ämnade elektrifiera även det segmentet, har utmanare poppat upp som svampar ur marken. Rivian, Nikola, Bollinger och Lordstown är några uppstickare som vill in på marknaden – och i flera fall har bolagen unika finesser som de hoppas ska trumfa Cybertrucken.

Och nu har även GMC, som snart ska avtäcka Hummer EV, avslöjat en funktion som de menar är unik. På Twitter skickade de dels ut ett emblem innehållandes en krabba och dels en kort film som visar Crabwalk.

I filmen syns hur bilen ställer samtliga fyra hjul snett och sedan kör iväg på sniskan. Detta följs av texten: Ibland sker de största stegen framåt i själva verket diagonalt.

På ett sätt kan den korta filmsnutten ses som GMC:s svar på Rivians tankturn, en funktion som gör att bilen kan snurra runt inom sin egen längd. Men samtidigt är det något helt annat. För i Hummer EV:s fall så vsar den hur fyrhjulsstyrningen kan användas på ett helt nytt sätt.

Snart premiär för Hummer EV

Det var i januari som GM avslöjade att de har en eldriven version av Hummer på gång. Men redan då var man tydliga med att det inte skulle lanseras som ett eget märke (som Hummer var en gång i tiden) utan att man skulle inackordera bilen som en modell i GMC.

Den nya bilen kommer att bygga på tillverkarens BEC3-arkitektur och även om specifikationer inte är slutgiltiga har GM sagt att det kommer att vara runt 1 000 hästkrafter och ett enormt vridmoment (över 15 000 Nm).

Hummer EV ska få sin stora premiär den 20 oktober och produktionen drar igång i början av 2021.

Här kan du se hur det går till när hummern börjar krabba sig: